ISW: Rusya, Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerine ilişkin uzun vadeli planların uygulanmasına başlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Politico: AB'ye göre Putin yeni saldırılara hazırlanıyor, birkaç senaryo var

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarının önümüzdeki altı yıl içinde Rusya’ya entegre edileceğini duyurdu.

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, Ukrayna’nın ele geçirilen topraklarını 2030 yılına kadar “kilit alanlarda” Rusya Federasyonu ile eşitlemeyi planlıyor, ancak hangi alanlarda olduğu belirtilmedi. Analistlere göre bu, Putin’in toprak tavizi vermek istemediğinin bir kanıtı.

Ayrıca Kremlin lideri, Rus bankalarına Batı’nın yaptırımlarından korkmamaları ve Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen topraklarındaki çalışmalarını yoğunlaştırmaları çağrısında bulundu. Ona göre, Rusya Federasyonu’nun tebaasının, geçici olarak kontrolü altında olan Ukrayna topraklarıyla zaten patronaj bağları kurduğu iddia ediliyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Aynı zamanda işgalciler Ukraynalı çocukları geçici olarak işgal ettikleri bölgelerden sürmeye devam ediyor. ISW analistleri, Ukrayna’nın halihazırda yalnızca 388 çocuğu iade edebildiğini belirten insan hakları ombudsmanı Dmitriy Lubinets‘in sözlerine atıfta bulunuyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Putin ve Kremlin’in atadığı çocuk hakları komiseri Maria Lvova-Belova hakkında çıkardığı tutuklama emrinin ardından Rusya, sınır dışı edilen Ukraynalı çocukları iade etme konusunda daha istekli hale geldi.

Putin’in açıklamaları

Son zamanlarda Rusya Devlet Başkanı, Rusya topraklarını Ukrayna’nın “ateş menzilinden” çıkarmak için Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında “askerden arındırılmış bir bölge” oluşturulması gerektiğini belirtti.

Putin’e göre, Batı’nın Moskova’nın petrol gelirlerini kesme ve onu askeri teknolojiden mahrum etme çabalarına rağmen Rusya’nın uluslararası yaptırımlara karşı direnci ve ülkenin sözde ekonomik istikrarı nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com