Bild: Ukrayna, şimdiden Rus Karadeniz Filosunun beşte birini batırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2022 baharında Rus Karadeniz Filosu 70’ten fazla gemiye sahipti ve Rus propagandası bunu “yenilmez” olarak nitelendiriyordu. Ukrayna, şimdiden Rus Karadeniz Filosunun beşte birini batırdı.

Bu, Bild’in açık veri analizi uzmanı Julian Repke 2022 baharında Rus Karadeniz Filosunun 70’ten fazla gemiden oluştuğunu ve Rus propagandasının bunu “yenilmez” olarak adlandırdığını belirterek “Ancak Moskva kruvazörünün imha edilmesinin ardından filo Ukrayna kıyılarından sonsuza kadar uzaklaştı. O zamandan bu yana açık denizde ve rıhtımlarda 13 geminin yanısıra Sevastopol’daki Karadeniz Filosu karargah binası da imha edildi. “ diye hatırlattı.

Ona göre, Kırım’daki Ivanovets füze gemisinin deniz dronları tarafından imha edilmesinin ardından, gemilerin toplam tonajına bakılırsa Rus Karadeniz Filosunun kayıpları halihazırda % 20 oldu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Buna karşılık, Frankfurt an der Oder’deki Viadrina Avrupa Üniversitesi’nden tarihçi Jan Behrends, tarihe bakıldığında Rusya’nın olağanüstü bir deniz gücü olmadığını, Rusya’nın gücünün her zaman donanması değil ordusu olduğunu belirterek ‘‘Bu aynı zamanda 1854 Kırım Savaşı’nda ve 1918 devriminden sonra filonun bir kısmını batırdıkları Karadeniz için de geçerlidir. Ukrayna’nın Putin’in savaş gemilerine karşı başarıları, 2022’den sonra yaşananların modern teknolojinin olmamasını ve denizcilerin profesyonellik eksikliğini göstermektedir.” dedi.

Fotoğraf: fotoğraf X mattia_n

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com