Ukrayna IMF heyeti ile yeni bir program açmak için müzakerelere başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başbakan Aleksey Gonçaruk, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin Ukrayna’ya geldiğini, müzakerelerin amacının, yıl sonundan önce Ukrayna için yeni bir işbirliği programı açma hazırlığını tamamlamak (bakanlar kuruluna tavsiyelerde bulunmak için) olduğunu söyledi.

İnterfax ajansının haberine göre, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasında “IMF heyeti bugün meslektaşlarımızla müzakerelere başlamak için Ukrayna’ya geldi. Sonuçlar hakkında konuşmak için henüz çok erken. Sanırım önümüzdeki hafta bunun hakkında ayrıntılı bir açıklama yapacağız.” dedi.

Gonçaruk, heyetin 24 Eylül’e kadar Ukrayna’da çalışmayı planladığını söyledi.

Ayrıca bakınız: Ukrayna IMF ile yeni şartlar üzerine müzakerelere başladı

IMF de heyetin Ukrayna’ya geldiğini doğruladı.

Ukrayna ve IMF arasındaki stand-by anlaşması kapsamında mevcut işbirliği programı 19 Aralık 2018’de onaylandı. 14 aylık programın hacmi 2.8 milyar SDR’ye karşılık geliyordu, yani yaklaşık 3.9 milyar dolar. 1 Milyar SDR hemen tahsis edilirken, kalan dilim 6 aylık programın başarısının ölçülmesi sonrasına bırakıldı.

IMF heyeti bu yıl Mayıs ayında Ukrayna’da çalıştı, ancak bir sonraki dilimin tahsisine ilişkin tavsiyelerde bulunmadan kaldı. IMF heyetinin başkanı Ron van Roden, parlamento seçimlerinden ve yeni bir hükümetin kurulmasından sonra Kiev’e dönmeye hazır olduğunu açıkladı. Ron van Roden, aynı zamanda, IMF uzmanlarının para ve maliye politikalarının gerçekçiliği ile ilgili sonuca vardığını söyledi.

Ukrayna Merkez Bankası’nın tahminlerine göre, IMF ile 3-4 yıl için 5 milyar dolardan, 10 milyar dolara kadar yeni bir genişletilmiş finansman programı anlaşmasına varılabilir. Ocak ayına kadar yaklaşık 2 milyar dolar tutarında ilk dilimini alınması mümkün olur.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com