AB, Macaristan’ın direnişini aştı ve Ukrayna’ya 50 milyar avro mali yardım konusunda anlaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB, Macaristan'ın direnişini aştı ve Ukrayna'ya 50 milyar avro mali yardım konusunda anlaştı

AB liderleri Perşembe günü Macaristan’ın uzun süredir devam eden muhalefetinin üstesinden geldi ve Ukrayna’ya 50 milyar avro tutarında makro-mali yardım tahsisi konusunda anlaşmaya vardı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel kararın, Macaristan da dahil olmak üzere 27 AB üye ülkesinin tamamı tarafından verildiğini belirterek, “Bu, Ukrayna için istikrarlı, uzun vadeli ve öngörülebilir finansman sağlıyor. AB, Ukrayna’yı destekleme konusunda liderlik ve sorumluluk alıyor; neyin tehlikede olduğunu biliyoruz” diye vurguladı.

Anlaşmaya, küçük bir grup AB liderinin Orban’ı finansman paketine ilişkin vetosunu bozmaya ikna etmesi sonrasında varıldı.

Kahvaltıda Orbán, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve AB kurumlarının başkanları Ursula von der Leyen ve Charles Michel ile bir araya geldi.

AB’de üzerinde mutabakata varılan kararın detayları henüz resmi olarak bilinmiyor. Gazetecilerden alınan resmi olmayan bilgilere göre iki yıl içinde Ukrayna’ya mali yardım gözden geçirilecek ancak Macaristan’ın veto hakkı olmayacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB’nin Ukrayna’ya sağladığı 50 milyar avro tutarındaki fonun engelini kaldırmak için bir uzlaşma anlaşması önerdi.

Ona göre, “her yıl bu parayı göndermeye devam edip etmeyeceğimize karar vereceğimizi garanti ederseniz” şartıyla fonun Ukrayna’ya tahsis edilmesi konusunda uzlaşma sağlanmalı. Yani özünde bu, Macaristan’ın her yıl yardımları bloke etme ihtimali anlamına gelecektir.

İlk dilim ne zaman verilecek?

ilk dilimin ödemesinin 4.5 milyar avro olması ve Mart ayında olması bekleniyor.

  • Makro-finansal istikrarın güçlendirilmesi amacıyla devlet bütçesine toplamda 39 milyar avro tahsis edilecek;
  • 8 milyar avro ise öncelikli sektörlerdeki risklerin karşılanması amacıyla özel bir yatırım aracı olarak sağlandı. Yatırımcılar bu araç kapsamında EBRD, EIB ve diğer uluslararası kuruluşlar aracılığıyla finansman alabilecek.
  • 3 milyar avro da Ukrayna Tesisi programının bütçesi olarak kullanılacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com