Tarım arazilerinin fiyatlarında 10 yılda 5 kat artış ve 85 milyar dolarlık ek GSYİH

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, ülkede bir arazi piyasasının açılmasının 10 yıl içerisinde 85 milyar dolarlık ek GSYİH getireceğini ve hektar başına ortalama arazi fiyatının beş kat artmasını bekliyor.

2030 yılına kadar Ukrayna ekonomik gelişimi ve ekonomik kalkınma modelleri sunumu sırasında konuşan Şmigal “Ukrayna, 85 milyar dolarlık arazi potansiyelini yeterince kullanmadı. 29 yıldır arazinin ücretsiz olarak elden çıkarılması ile sınırlı kaldı, bu da değerinin önemli ölçüde küçümsenmesi anlamına geliyor. Bu süre zarfında devlet 5 milyon hektardan fazla araziyi kaybetti. Sulamanın ve tarıma yatırımın gelişmesi onlarca yıldır yapılmadı veya kısmen durduruldu.” dedi.

Şmigal’e göre, Ukrayna’nın GSYİH’si 10 yıl içinde arazi piyasasının gelişmesinden ötürü 85 milyar dolar kazanacak ve hektar başına ortalama arazi fiyatı ise neredeyse beş kat artacak.

Yayınlanan “Ukrayna Ekonomisinin Denetimi” belgesine göre, Ukrayna topraklarının gerçeğe uygun değeri şu anda hektar başına 4,960 dolar; ancak 2018 yılı itibariyle değeri 955 dolar.

Aynı zamanda, hükümet tarafından benimsenen arazi piyasası modelinde birkaç temel kısıtlama olduğundan (2024’e kadar tüzel kişilerin arazi satın almasının yasaklanması, yabancılar için tam bir yasak, maksimum satın alma alanlarına ilişkin kısıtlamalar), arazi fiyatı yakın gelecekte gerçeğe uygun değerine ulaşamayacaktır.

Bu nedenle Bakanlar Kurulu tarafından benimsenen arazi piyasası modeline göre reformun uygulanmasının ardından, onuncu yılda 1 hektarlık fiyatın 2,350 dolara çıkacağı belenmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com