S&P, Ukrayna’nın uzun vadeli döviz cinsinden notunu CC’ye düşürdü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard&Poors, Ukrayna’nın Eurobond ödemelerini iki yıl ertelemesiyle bağlantılı olarak, ülkenin uzun vadeli döviz cinsinden notunu negatif bir tahminle “CCC+”dan “CC”ye indirdi.

Ajans Cumartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada “Ukrayna, yabancı alacaklılarına tüm dış borç yükümlülüklerinin ödemelerini 24 ay ertelemeyi teklif etti. Bu önerinin bir sonucu olarak, döviz cinsinden devlet borcunun temerrüde düşmesinin pratikte kaçınılmaz olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Aynı zamanda S&P, döviz cinsinden kısa vadeli notlarını ‘C’ düzeyinde, ulusal para biriminde ‘B-/B’ düzeyinde ve ulusal ölçekte uaBBB seviyesinde değiştirdi.

Ukrayna’nın işgal edilen topraklarının kurtarılması için önümüzdeki 3-6 hafta kritik

Ajans, negatif görünümün, hükümetin ekonomik, ödemeler dengesi ve Rusya ile savaştan kaynaklanan mali baskılarla bağlantılı borç yeniden yapılandırma planları göz önüne alındığında, Ukrayna’nın ticari borç servisi ödemeleri için yüksek riskleri yansıttığını da sözlerine ekledi.

S&P, hükümetten Eurobond ödemeleri beklemediği için döviz notunu “SD”ye (selective default: seçici temerrüt) düşürmesinin çok muhtemel olduğunu, ancak yeniden yapılandırma tamamlandığında bunu “CCC”ye yükseltebileceğini açıkladı. Ajansın belirttiği gibi, dış borç servisi erteleme teklifi herhangi bir borç indirimi içermiyor ve tahvil sahiplerine ek faiz ödemeleri ve GSYİH varantları üzerinde bir rıza ücreti şeklinde bir miktar tazminat sunuyor.

Raporda, “Ukrayna’daki güvenlik durumu ve orta vadeli makroekonomik beklentiler iyileşirse, notlar üzerinde yukarı yönlü baskı ortaya çıkabilir” denildi.

Rapora göre, Ukrayna’nın önümüzdeki birkaç ay için finansal beklentileri belirsizlik göstermektedir.

Buna ek olarak, S&P ayrıca devlet garantisi altında ihraç edilen Ukravtodor Eurobond’un notunu “ССС+” dan “C” ye düşürdü.

Daha evvel Mayıs sonunda S&P, Ukrayna’nın uzun vadeli döviz notunu “B-“den “CCC+”ya indirmişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com