Polonya, Ukraynalı mültecilere yardım ödemesini durduruyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Polonya, Ukraynalı mültecilere yardım ödeme süresini 2 ay daha uzattı

1 Temmuz’dan itibaren Polonya hükümeti, Ukrayna’dan gelen mültecilere yiyecek ve konaklama için günlük 40 zloti (yaklaşık 300 UAH) tutarındaki ödemeyi durdurmaya hazırlanıyor. Hamile ve engelli kategorilerin için ise devam edecek.

Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı ve hükümetin mülteciler temsilcisi Pavel BossernackerPolonya’daki birçok insanın bağımsız olma ve uyum sağlama yeteneğine sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

Zelenskiy: Ukraynalı çocukların Rusya’ya götürülmesi en ağır suçlardan biri. 200 bin çocuk.

Bossernaker, örneğin engelliler, hamile kadınlar veya geniş aileler için istisnalar olacağını da sözlerine ekledi ve yardımların devam edeceğini belirtti.

Polonya hükümeti, Ukrayna’dan gelen mültecilere yardım konusunda özel bir yasa çıkarttı ve başlangıçta ilk 60 gün boyunca yardımları garanti etti. Bir ay önce, süre 60 gün daha uzatıldı.

Polonya’nın Muhafazakar Hukuk ve Adalet partisinden üst düzey bir politikacı, isminin açıklanmaması koşuluyla gazetecilere verdiği demeçte dört aylık tam korumanın yeterli bir süre olduğunu belirterek “Her biri için 300 PLN ile her çocuk için 500 PLN’ye ve sosyal yardımlardan kaynaklanan diğer miktarlara kadar çok büyük sosyal yardımlar sağlıyoruz. Ayrıca birçok Ukraynalının iş aradığını, bulduğunu ve yaptığını görüyoruz. Bunu teşvik etmek istiyoruz.” dedi.

Böylece, Silezya Voyvodalığı, mülteciler için cari harcamaları 190 milyon PLN (115 bin Ukraynalı için başvurdu) olarak tahmin etti, bunun da kişi başına günlük 40 PLN ödemesi 160 milyon PLN oldu.

Aşağı Silezya yerel yönetimleri maliyetlerin 64.5 milyon PLN ve Podkarpackie Voyvodalığı’nın 35.5 milyon PLN olduğunu tahmin ediyor. Buna karşılık, Mazovya valisi şimdiden yerel yönetimlere 256 milyon PLN aktardı.

Birincil konut piyasası toparlanmaya başladı: Ukrayna genelinde fiyatlar dolar bazında artıyor

Polonya İçişleri Bakanlığı’na göre, 17 Mayıs 2022 itibariyle, ülke genelinde 190 binden fazla başvuru yapıldı ve bu da 821 milyon 910 bin PLN’den fazla ödeme yapılması anlamına geliyor.

Daha önce, Çek Cumhuriyeti’ndeki bazı Ukraynalı mültecilerin 5 bin kron tutarında insani yardım alma hakkından mahrum bırakılabileceği bildirilmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com