Birincil konut piyasası toparlanmaya başladı: Ukrayna genelinde fiyatlar dolar bazında artıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’deki yeni dairelerin fiyatı metrekare başına 1.400 dolara, bölgede ise 765 dolara yükseldi. Pazarın asıl toparlanması ise, fiyatların %16 kadar yükseldiği Ukrayna’nın batı bölgelerinde kendini gösteriyor.

Nisan-Mayıs 2022’de Ukrayna’daki birincil emlak piyasası yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Geliştiriciler, çatışmalardan uzak tüm bölgelerdeki sahalarda çalışmaya devam ediyor. Lun gayrımenkul portalına göre, yeni dairelerin fiyatı döviz cinsinden istikrarlı bir şekilde artıyor.

İnşaat ve satışların yeniden başlamasındaki artış en fazla batı bölgelerinde görülmektedir. Bunun sebebi ise bu bölgelere göç edenlerin artan talebidir. Çernovtsi bölgesinde savaş öncesine göre talep %6.7, Hmelnitskiy bölgesinde ise %15.5 yükseldi.

Türkiye’den Ukrayna’ya ulaşan insani yardım Buça’ya teslim edildi

Kiev’de, savaş öncesi seviyenin %23’ünde (43 proje) inşaata devam edildi. Bölgede şu anda 45 konut kompleksi (%25) inşa edilmeye devam ediyor. Kiev’de metrekare fiyatı dolar bazında %4.4 artarak 1,410 dolara yükseldi. Kiev bölgesinde ise metrekare fiyatı %12.2 artarak 765 dolarak yükseldi. Aynı zamanda, İrpen ve Buça’da konut inşaatı da kademeli olarak yeniden başlatılıyor.

Diğer merkezi bölgelerde fiyatlar Poltava bölgesinde %4, Vinnitsa bölgesinde %12.4 yükseldi. Bu bölgelerin toparlanması cepheden uzaklığı ile doğrudan ilişkilidir.

Tüm güney bölgeleri arasında en olumlu durum, binaların %56’sının inşaatının sürdüğü Odessa’da görülmektedir. Odessa’da yeni bir dairenin ortalama fiyatı, savaş öncesi seviyeye göre %2.5 arttı.

Birincil konut piyasasındaki en zor durum ülkenin doğusunda kalmaktadır. Evlerin inşaatına yalnızca Harkov ve Zaporoje’de küçük bir oranda devam edildi.

Analistler, fiyatlardaki artışın temel olarak yapı malzemeleri fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını açıklıyor. Talep hala düşük seviyede seyretmesine rağmen, uzmanlara göre, yatırımcıların konut yatırımı yapma arzusu, doğrudan Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin cephedeki başarısına bağlı olacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com