Altyapı Bakanlığı: Ukrayna tahıllı yüklü on gemi sevkiyata hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın deniz limanlarında çalışmalar 24 Şubat’tan bu yana ilk kez yeniden başladı.Tahıl yüklü gemiler, BM ve Türkiye’nin Boğaziçi istikametinde bir “yeşil koridor” üzerinde anlaştıkları anda yola çıkmaya hazır.

Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov Odessa ve Çornomorsk limanlarında 10’u yola çıkmaya hazır 17 geminin yüklemesinin tamamlandığını belirtti.

Ukraynalılar “dil yasası” ihlalleriyle ilgili şikayetlerde rekor kırdı

Tahıl ihracatı, yüklü olan ancak Rus işgalinin başlaması sebebiyle limanı terk edemeyen birkaç geminin ayrılmasıyla başlayacak. BM ve Türkiye, Boğaziçi yönünde bir “yeşil koridor” üzerinde anlaşmaya varmalıdır.

Kubrakov “G7, Avrupa Delegasyonu, Türkiye ve BM’nin büyükelçilerine, umarım önümüzdeki günlerde ilk pratik sonuçları getireceğini umduğum ortak çalışmaları için minnettarım. Bugün Odessa’daki varlığınız Ukraynalı çiftçilere umut veriyor.” yorumunu yaptı.

Ukrayna limanlarının tahıl ihracatı için blokajın kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın imzalanmasıyla bağlantılı olarak, 27 Temmuz Çarşamba günü “Odessa”, “Çornomorsk” ve “Pivdenniy” limanlarının yeniden faaliyete başladı. Aynı gün Ukrayna hububat ihracatı için koordinasyon merkezi İstanbul’da çalışmaya başladı .

Merkezinana görevi, Ukrayna’dan ihraç edilen tahılın nakliyesini ve dağıtımını sağlamaktır. Gemilerin hareketi izlenecek ve tüm süreç BM ve anlaşmaların diğer tarafları tarafından koordine edilecektir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com