Ukrayna’da anti-semitizm Avrupa’daki en düşük düzeyde

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’daki anti-semitizm seviyesinin Avrupa ülkeleri arasında en düşük seviyelerden biri olduğunu belirtiyor

Times of Israel’e konuşan cumhurbaşkanı Zelesnkiy “İsrail için ilginç olacak çok ilginç istatistiklerimiz var. 2018’de Avrupa’da anti-semitizm düzeyini değerlendiren Pew Araştırma Merkezi’nin raporu yayınlandı. Ve en düşük anti-semitizm seviyesi Ukrayna’daydı.” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna’da, dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi, şimdi ve geçmişte, ”kendi uluslarından başka kimseyi görmeyen” insanların belirli bir yüzdesinin olduğuna dikkat çekti. Aynı şey II. Dünya Savaşı sırasında faşist Almanya‘nın Ukrayna’yı işgali sırasında da oldu. Sovyet dönemindeki Yahudi halkına da aynı tutum gösterildi dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Fransa, Polonya, Almanya, Beyaz Rusya ve Ukrayna‘da II. Dünya Savaşı sırasında Yahudileri Nazilerden kurtarmış olan insanlar olduğunu, ancak aynı zamanda Nazilerle işbirliği yapan ve gerçekte Yahudileri “teslim eden” insanlar olduğunu da hatırlattı.

“Çok düşük bir anti-semitizm seviyesine sahip olduğumuz için gurur duyuyoruz: bağımsız Ukrayna’da 1991’de var olmaya başlayan bu kadar düşük bir anti-semitizm seviyesi. Elbette çok düşük bir oranda radikal insanlarımız da var, ancak çok çok küçük” dedi.

Zelenskiy ayrıca kendisinde de Yahudi kanı olduğunu ve Ukrayna‘nın başkanı olduğunu belirtti. “Orada (İsrail’de) akrabalarım var: annemin teyzesi ve akrabaları. Bazıları 10-15 yıl önce İsrail’e taşındı. Belki daha önce. 90’ların sonunda. Birçok kez İsrail’e gittim. Başkanlık öncesinde toplantılar, iş toplantıları, televizyon programları ve konserler.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com