Ukraynalılar “dil yasası” ihlalleriyle ilgili şikayetlerde rekor kırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalılar "dil yasası" ihlalleriyle ilgili şikayetlerde rekor kırdı

16-25 Temmuz 2022 tarihleri arasında, dil ombudsmanı vatandaşlardan “dil yasası” ihlalleri hakkında rekor sayıda şikayet aldı. Dil Ombudsmanına göre, bir ön analiz “dil yasasının” işlediğini gösteriyor.

Devlet Dilinin Korunmasından Sorumlu Komisyon Üyesi Taras Kremin, “Ukrayna Dilinin Devlet Olarak İşleyişinin Sağlanması Hakkında” Ukrayna Kanununun yeni gerekliliklerinin ilk 10 gününde, sekreteryaya rekor bir şekilde 502 şikayet geldiğini bildirdi.

Ona göre, şikayetlerin %59’u tüketicilere hizmet veren kuruluşların online kanallarıyla, %20’si ise tüketicilere hizmet verilmemesiyle ilgili oldu.

Ukrayna’nın işgal edilen topraklarının kurtarılması için önümüzdeki 3-6 hafta kritik

Kremin “Bu raporların büyük çoğunluğunun, yani %79’unun, 16 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren ve devlet dilinin kullanımını düzenleyen kanunun 27. maddesinin altıncı bölümünün (online, web sürümler) ihlallerine ilişkin olması beklenmektedir.” dedi.

Aynı zamanda vatandaşların şikayet ettiği internet sitelerinin büyük bir bölümünün yeni düzenlemelerin ilk günlerinde faaliyetlerini Kanun’a uygun hale getirdiğini kaydetti. Her ikinci itiraz ise varsayılan olarak Ukraynaca sürümünün olmamasıyla ilgilidir.

Ombudsmana göre, yeni gereksinimlere tabi olan Ukrayna’da en çok ziyaret edilen internet sitelerinin bir ön analizi, yasanın çalıştığını gösteriyor.

16 Temmuz 2022’den itibaren Ukrayna’da kayıtlı ticari kuruluşların internet temsili olarak kullanılan tüm online kaynaklarının (web siteleri, sosyal ağlardaki sayfalar, YouTube, Viber ve Telegram kanalları, mobil uygulamalar vb. ) Ukrayna dilinde bir sürümü olmalıdır. Bu sürüm, aynı zamanda hacim ve bilgi içeriği açısından yabancı dil sürümlerinden daha az olamaz ve Ukrayna’daki kullanıcılar için varsayılan olarak gösterilmelidir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com