Uzmanlar, Rus birliklerinin Kiev’i ele geçirme ihtimalini değerlendirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Savunma Stratejileri Merkezi’nden uzmanlar, Rus ordusunun Kiev’i ele geçirme ihtimali olup olmadığını ve bunun neye mal olabileceğini analiz etti.

Unian’da Yuri Godovan tarafından derlenen analizlerde analistler saldırgan ülkenin ana hedefinin Ukrayna üzerinde tam kontrol olduğunu ve başkentin işgal edilmesi durumunda bunun daha kolay sağlanacağını belirtti.

19 ülke, vatandaşlarına Ukrayna’dan ayrılmaları yönünde tavsiyede bulundu

Analistler tarafından “Aslında, Beyaz Rusya topraklarındaki Rus askeri oluşumları, Rusya Federasyonu topraklarındaki birlik gruplaşmaları ile birlikte, Ukrayna ve Kiev’in kuzey bölgeleri için bir tehdit oluşturuyor. Kuvvetlerin ve araçların miktarı teorik olarak Kiev senaryosunu uygulamak için yeterli. Ama sadece teorik olarak. Çernigov, Jitomir ve Kiev bölgelerinde sınırı aşmaya teşebbüs edilmesi durumunda Rus birlikleri kabul edilemez kayıplar yaşar. Böyle bir senaryo mevcut durumda Rusya Federasyonu için çok riskli görünüyor.” denildi.

Ukrayna başkentinin ele geçirilmesinin tam ölçekli bir işgalin “daha uygun” bir versiyonu olmadığını da eklediler. Bunun nedeni, havaalanlarının, tren istasyonlarının, köprülerin kontrolünü ele geçirmek için, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin saldırı birimlerinden taktik hava saldırı kuvvetlerinin kullanılması gerektiğidir. Ukrayna’da bulunan güvenlik araçlarıyla rahatlıkla etkisiz hale getirilebilirler.

Kontrolü ele geçirmenin zorluğuna değinen analistler “Böyle bir saldırı çok yavaş ilerler, çünkü Kuzey Harekat Komutanlığı birliklerinin Müşterek Kuvvetlerin yetenekleriyle güçlendirilmiş çok kademeli savunması yoluyla sınırdan 100 km uzağa gitmeniz gerekiyor. Bu birlikler karşı koymaya hazır. İkincisi, düşmana direnmeye hazır çok sayıda insanın olduğu ve 3 milyondan fazla nüfusa sahip bir metropolün kontrolünü ele geçirmek, henüz belirlenemeyen gerekli asker sayısı gözönüne alındığında, zor ve gerçekçi olmayan bir iştir.” şeklinde değerlendirdi.

Karmaşık topografyası nedeniyle Kiev’i izole etmenin çok zor olduğunu kaydederek Ukrayna’nın her yerinden direniş gruplarının da şehre geleceğini belirterek “Üçüncüsü, beşinci kol tarafından Rus saldırısını destekleme umutları boş: yıl 2014 değil. Ukrayna, Kremlin’in yandaşlarına karşı sert ve hızlı bir şekilde ne yapacağını artık biliyor. Ayrıca, Kırım’ın işgalinden sonra ve ORDLO ablukasında, Rusya hala paralı Rus yanlısı tituşki şeklinde bir “seferberlik kaynağı” sağlama olasılığını elinde tutuyor. Moskova, şu anda 8 yıl önce sahip olduğu avantajlara sahip değil” dediler.

Ne oluyor? NATO ve Ukrayna, Putin’i hibrit bir savaşta mağlup mu etti?

Kremlin’in Kiev’i devralma olasılığının düşük olmasının bir başka nedeni olarak, yalnızca otoriter zihniyete sahip stratejistlerin böyle bir hareketin faydalarına güvenebileceğini belirten uzmanlar “Aslında demokratik Ukrayna, başkent ele geçirilse bile ayakta kalabilecektir. Herhangi bir potansiyel “kukla” hükümet ne Ukraynalılar ne de dünya tarafından tanınmayacaktır. Yani, Rusya Federasyonu’nun Kiev’i ele geçirerek kontrolü ele geçireceğine dair hesaplar tutmayacaktır. Ancak en önemlisi, hem genel askeri hem de “özel harekat” kullanımıyla Kiev’in ele geçirilmesine yönelik herhangi bir senaryonun beklenmedik de olmayacaktır.” diye de belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com