19 ülke, vatandaşlarına Ukrayna’dan ayrılmaları yönünde tavsiyede bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
foto: delo.ua

12 Şubat itibariyle, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere on dokuz ülke, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın olası bir tırmanışına ilişkin endişeler nedeniyle Ukrayna’dan ayrılma çağrısında bulundu veya bunu şiddetle tavsiye etti.

İlk olarak, ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’da kalan tüm Amerikalıları ülkeyi terk etmeye çağırdı .

Amerikalı liderin açıklamasının ardından diğer ülkeler de topluca benzer çağrılar yapmaya başladı. Özellikle, Birleşik Krallık hükümeti vatandaşlarına Ukrayna’ya seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etti ve halihazırda orada bulunanların “ticari ulaşım araçları hala mevcutken Ukrayna’yı hemen terk etmelerini” bildirdi.

11 Şubat’ta Japonya Dışişleri Bakanlığı, resmi olarak Ukrayna’daki Japon vatandaşlarına “Rusya sınırına asker toplarken Ukrayna’yı derhal terk etmelerini” tavsiye ettiğini duyurdu .

ABD, vatandaşlarına Ukrayna’yı mümkün olan en kısa sürede terk etme tavsiyesinde bulundu

İngiltere Savunma Müsteşarı James Hippie, “İngiliz vatandaşları Ukrayna’da bir çatışma olması durumunda askeri tahliye beklememeli, ülkeyi hemen terk etmelidirler” dedi.

SkyNews’e verdiği röportajda Hippie, bir Rus işgali durumunda “Ukrayna’da İngiliz ordusu olmayacak” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına, orada kalmaları gerekmediği takdirde Ukrayna’yı terk etmeleri çağrısında bulundu.

Hollanda makamları, yalnızca Ukrayna’nın Rusya ile sınırında değil, aynı zamanda Belarus ile de birliklerin yığıldığını belirterek “Orada durum güvenli değil. Rusya ve Beyaz Rusya sınırına 10 kilometreden fazla yaklaşmayın. Ukrayna’nın renk kodu turuncu ve kırmızıdır. Bunun nedeni Rusya ile artan gerilim ve bununla ilgili belirsizliktir. Bu belirsizlikten dolayı, herhangi bir seyahatin ertelenmesi tavsiye edilir” dedi ve vatandaşlarına Ukrayna’yı terk etmelerini tavsiye etti.

Karadağ Dışişleri Bakanlığı basın servisi, ajansın Ukrayna’da artan gerilim ve öngörülemeyen güvenlik durumundan endişe duyduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’da yaşayan Karadağ vatandaşlarını bu ülkenin topraklarından geçici olarak ayrılma olasılığını dikkate almaları konusunda bilgilendirir.” dedi.

Letonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu ile bir ihtilafla ilgili endişeleri de göz önünde bulundurarak vatandaşlarına Ukrayna’dan ayrılmak için mevcut güvenli ulaşım araçlarından herhangi birini kullanmalarını tavsiye etti.

2014-2020 yılları arasında Rusya ile çatışma Ukrayna’ya 280 milyar dolara mal oldu

Güney Kore, Ukrayna’yı kırmızı düzeyde tehlikeli bir bölge olarak sınıflandırdı ve seyahat etmeyi yasakladı.

12 Şubat sabahı itibariyle 19 ülke buba benzer türde açıklamalar yaptı.

Vatandaşlarına şu ana kadar Ukrayna’yı terk etmelerini tavsiye eden ülkelerin tam listesi şöyle: ABD, Hollanda, Japonya, Güney Kore, İsrail, Karadağ, Norveç, Letonya, İngiltere, Estonya, Kanada, Belçika, Yeni Zelanda, Avustralya , Finlandiya, Almanya, Kuveyt, BAE, Litvanya.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com