Ustenko: Rusya, dondurulan altın ve döviz rezervlerini kalıcı olarak kaybetti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Dolar

Cumhurbaşkanı Zelensky’nin danışmanı Oleg Ustenko’ya göre, komşu ülkeler artık dondurulan fonları iade edemeyecek. Ayrıca, bu paralar Ukrayna’nın restorasyonu için kullanılabilir.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın ekonomik konulardaki danışmanı Oleg Ustenko Kanal 24’ün yayınında şunları söyledi: Rusya’nın altın ve döviz rezervlerinin yarısı, yaklaşık 325 milyar dolar dondurulmuş durumda. Rusya Federasyonu bu fonları geri dönülemez bir şekilde kaybetti, savaştan sonra Ukrayna’nın restorasyonu için kullanılabilirler.

Ustenko “Ukrayna, bunun savaştan sonra ülkemizin yeniden inşası için ayrılan fonun ilk dilimi olması için aktif olarak müzakere ediyor. Bu fonlar Rusya tarafından sonsuza kadar kaybedildi.” dedi.

Stoltenberg: Buça’daki katliam Rus birlikleri oradayken meydana geldi

Ona göre, Rusya Federasyonu’nda kalan yaklaşık 300 milyar doların yarısı altın. Ancak elindeki altına zaten yaptırımlar uygulandı ve bu sebeple sadece ülke içinde satılabiliyor.

Sonuç olarak, Rusya Federasyonu Merkez Bankası’nın hesabında yaklaşık 150 milyar dolar kalıyor. Ancak bu miktar Rusya ölçeğinde önemsizdir. Kremlin bu fonları borçlarını ödemek için kullanabilir. İlaç gibi kritik ithalatları da temin etmek mümkündür.

Ustenko “Ama tam olarak ne yapacaklarından emin değilim. Rusya bu fonları elinde tutmaya çalışacak. Çünkü altın ve döviz rezervlerinde bir azalma olursa bu, rublede keskin bir düşüş anlamına gelecek. Rusya bu sebeple her şeyin yolunda olduğunu göteren bir resim çizecek” diye vurguladı.

24 Şubat itibarıyla Rusya’nın altın ve döviz rezervleri 650 milyar dolara ulaşmıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com