Kiev’deki Mariinskiy Sarayı 4 Eylül’den itibaren gezilere açılıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın tören konutu olarak da kullandığı 18. yüzyılda inşa edilen barok tarzdaki Mariinskiy Sarayı 4 Eylül 2020’den itibaren turlara açık olacak.

Kiev'deki Mariinskiy Sarayı 4 Eylül'den itibaren gezilere açılıyor

Saray, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecektir. Ziyaretin tarih ve saati http://m-palace.com.ua web sitesinde veya 45 dakika sürecek olan turdan hemen önce rezerve edilebilmektedir.

Bilet fiyatı 150 UAH olup 7 yaş altı çocuklar için ücretsizdir.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy “Bu sarayın uzun ve karmaşık bir tarihi var. Ama aynı zamanda Ukrayna tarihinin de bir parçası. Sarayın kapılarını tüm insanlara, tüm Ukraynalılara açmanın doğru olduğunu düşünüyorum, böylece herkes bu hikayenin sayfalarına dokunabilsin: bazen dramatik, bazen ise olağanüstü.” dedi.

Saray gezisi sırasında Ukrayna Cumhurbaşkanlarının resim ve hediyelerinin sergilenmesi, tören salonu, müzakere salonunu görmek mümkün olacak.

Mariinskiy Sarayı, Barok saray mimarisinin bir dönüm noktasıdır ve ulusal kültürel miras anıtları siciline dahil edilmiştir.

Tarihsel olarak, saray ve yakınındaki park, kural olarak, Çar (İmparatorluk) Sarayı ve Çar Bahçesi olarak adlandırıldı, çünkü XVIII.Yüzyılın ortalarında Kiev sarayının inşası, Rus İmparatoriçesi Elizabeth Petrovna‘nın hükümdarlığı dönemine denk geldi. Kiev’de bir saray inşa etme kararı 1744’te alındı. Proje, ünlü İtalyan mimar Bartolomeo Rastrelli yönetiminde tasarlandı. Kiev sarayının modelinin, Moskova yakınlarındaki Perovo’daki Aleksey Rozumovskiy’nin sarayı olduğuna inanılıyor. 1812 ve 1819’da binanın bir kısmını tahrip eden yangınlar çıktı. Restorasyon çalışmalarını yürüten Rus mimar Karl Mayevskiy, saraya yeni üslup özellikleri kazandırdı.

1917’de, sarayın çoğu, Kiev Ortak Kamu Kuruluşları Komitesi’nin yeni demokratik şehir hükümetinin Yürütme Komitesi tarafından işgal edildi. Bina aslında devrimin ilk aşamasında belediye yönetiminin merkezi oldu. 1918 Ocak ayının sonunda saray Bolşevikler tarafından işgal edildi. Askeri komuta, karargah ve kötü şöhretli Çeka burada bulunuyor. Saray hapishane olarak kullanılırken, bitişiğindeki park ise infaz ve cenaze törenleri alanı olarak kullanıldı. 1941-1943’te binanın çoğu boş durdu ve 1946’dan 1949’a kadar onarım ve restorasyon çalışmaları mimar Pavel Alyoşin yönetiminde devam etti.

1991 yılında Ukrayna’nın bağımsızlığını yeniden kazanmasının ardından saray, Devlet Başkanının resmi konutu oldu. Zirveler, en üst düzeyde resmi resepsiyonlar, yabancı ülke büyükelçilerinin kimlik belgesi sunma törenleri, ödüller, en üst düzeyde yabancı heyet toplantıları vb. burada yapılmaya başlandı. Sarayda önemli bir tarihi olay da gerçekleşti: 1992’de sürgündeki Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin son Cumhurbaşkanı Nikolay Plavyuk, Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin sürgündeki hükümetinin belgelerini yeni seçilen bağımsız Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk‘a teslim etti. Saray 2003’ten 2017’ye kadar restorasyon gördü.

Kaynak: president.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com