Stoltenberg: Buça’daki katliam Rus birlikleri oradayken meydana geldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

NATO’nun, Buça ve Ukrayna’nın diğer şehirlerindeki vahşetlerin, Rusya Federasyonu’nun bu bölgeleri kontrol ettiği dönemde meydana geldiğine dair kanıtlara sahip olduğu açıklandı.

Kuzey Atlantik İttifakı genel sekreteri Jens Stoltenberg, NATO dışişleri bakanları toplantısının arifesinde Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında sorumlu olanın Rusya olduğunu belirtti. Hem ABD hem de NATO ülkelerine birçok farklı kaynaktan gelen bilgiler ışığında bu suçların Rus ordusu tarafından işlendiğini doğrulanmaktadır.

Stoltenberg “Birkaç gün önce Buça’da ve Rus ordusu tarafından kontrol edilen diğer yerlerde öldürülen sivillerin korkunç resimlerini hepimiz gördük. Bu, Avrupa’nın on yıllardır görmediği dayanılmaz bir zulümdür. Sivilleri öldürmek bir savaş suçudur. Bütün gerçekler ortaya konmalı ve bu vahşetlerin tüm sorumlularından hesap sorulmalıdır.” dedi.

Ukrayna, Rus işgalcilerin suçlarını araştırmak için özel adalet mekanizması oluşturacak

Genel Sekreter konuşmasında, Ukraynalı sivillerin Rus işgalciler tarafından öldürüldüğüne dair daha fazla kanıtın yakında ortaya çıkabileceğinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Tüm bu vahşetlerin savaş suçu olduğunu ve bunların tüm sorumluluğunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e ait olduğunu vurgulayan Stoltenberg “Bu savaşı kendi seçimiyle başlattı ve vahşetlerden, kurbanlardan ve her gün Ukrayna’da meydana gelen savaşın tüm sonuçlarından sorumludur.” dedi.

Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova‘ya göre, 1 Nisan – 3 Nisan tarihleri arasında işgalcilerin elinde ölen Ukraynalı sivillere ait 410 ceset Kiev bölgesinin kurtarılmış topraklarından çıkarıldı, 140 cesedin incelenmesi uzmanlar savcılar ve diğer yetkililer tarafından tamamlandı.

Buna karşılık Rusya, öldürülen sivilleri “Ukraynalı radikallerin provokasyonu” olarak nitelendirerek 4 Nisan Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi’ni toplamasını talep etmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com