Paton Köprüsü’nün Acil Bakıma İhtiyacı Var; Ama Ne Zaman?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1953 yılında inşa edilen ve şehrin iki yakasını birbirine bağlayan Paton Köprüsü’nün ciddi bakım ihtiyacı olmasına rağmen çalışmalar bir türlü başlayamıyor.

Kiev’in Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Programı’nda da belirtilen çalışmalara göre Kiev’in yetkili makamları, herhangi bir zamanda Paton köprüsünün büyük ölçekli bakımdan geçirilmesine başlamaya hazır olduklarını belirtiyorlar.

Bununla birlikte, 2018’den bu yana Kiev yönetimi, köprüde düşünülen bakım ve yeniden yapım çalışmaları için hazırlanan mimari projenin uygulanması için ‘koruma statüsünün geçici olarak askıya alınmasını’ ile alakalı Kültür Bakanlığı ve Ulusal Bilimler Akademisi ile sonuca gidilemeyen görüşmelerde bulunuyor. Bu onay alınmadan köprüde çalışmaların başlatılması ise imkansız.

Ayrıca bakınız: 13 Haziran’da Kiev’de Güney Köprüsü’nde Bakım Çalışmaları Başlıyor

Kievavtodor genel direktörü Alexander Gustelev “Kültürel mirasın korunması alanındaki mevzuat bize sadece restorasyon çalışmaları yürütme fırsatı veriyor. Ama restorasyon demek sadece boyama ve temizlemekten ibaret. Halbuki köprünün tam olarak büyük ölçekli bir yeniden yapılanmaya ihtiyacı var.” dedi.

Kültür Bakanlığı, Ulusal Bilimler Akademisi ve Elektrik Kaynak Enstitüsü ile defalarca ortak toplantı yapılmasına rağmen Paton ile ilgili hala bir sonuç çıkmadı.

16 Marttan itibaren Şulyavski Köprüsü kapatılmıştı ve çalışmalar halen devam etmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com