Ukrayna’nın Yeni İHA’sında “Advanced UAV” İle İlginç Benzerlik

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, yüksek irtifadan uçabilen, 24 saat havada kalabilen HALE sınıfı yeni bir İnsansız Hava Aracı (İHA) için çalışmalarını hızlandırdı. “Yabancı bir ülke ile geliştiriyoruz” açıklaması yapan Ukrayna’nın yeni İHA’sının bir dönem TUSAŞ tarafından tasarlanan ‘Advanced UAV’ konseptine benzemesi dikkat çekti.

Uzun süreli havada kalabilen ve yüksek irtifaya çıkabilen İHA sistem ihtiyacı duyan Ukraynalılar, bu konuda Antonova adını verdikleri bir şirket kurdular. Şirketin İHA Direktörü Nikolai Vorobiev, geçtiğimiz günlerde Ukrayna’da düzenlenen savunma fuarında gazetecilere proje ile ilgili bilgi verdi.

“YABANCI BİR ÜLKE İLE GELİŞTİRİYORUZ” 

HALE sınıfı İHA için “’Yabancı bir ülke ile geliştiriyoruz. Yabancı ülke, elektronik parçaları ve bombaları sağlayacak” diyen Vorobiev’in bu açıklamasından sonra savunma kulislerinde Türkiye ve Ukrayna iş birliğine dikkat çekildi. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna, Baykar ile Taktik İHA için Bayraktar TB2 alımı konusunda anlaşma yapmıştı.

MAKSİMUM KALKIŞ AĞIRLIĞI 6 TON

Ukraynalılar, seyir irtifası 40 bin feet yani 12 bin 200 metreden uçabilecek İHA’nın maksimum kalkış ağırlığı 6 ton olarak planlandı.  Toplam 24 saat havada kalabilecek İHA’nın taşıdığı yük ise 1400 kg. olacak. İHA’ya her biri 750 beygir gücünde iki adet motor güç verecek. 

9 İSTASYONDA MÜHİMMAT TAŞIYACAK

HALE sistemi, gövde ve kanat altında 9 noktada silah taşıma kabiliyetine sahip olacak. Paylaşılan fotoğraflarda bu silahlar arasında Türkiye’den çeşitli bomba ve güdümlü mühimmatın olması da dikkat çekiyor.

TUSAŞ’IN GELİŞTİRDİĞİ İHA’LAR

TUSAŞ’ın ürün yelpazesinde İHA sistemlerinde ANKA, ANKA-S, çift dikey stablizeli ve çift motorlu ANKA-II ile daha büyük bir sistem olan Advanced UAV dikkat çekiyor. 

Kaynak: www.kokpit.aero

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com