Ukrayna’nın en kârlı 50 devlet teşebbüsünün faaliyet alanları

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da yaklaşık 3 bin 200 devlet işletmesi var. Karşılaştırma için, Polonya’da, 2016 yılında sadece 300’den biraz fazla bulunmaktaydı.

Youcontrol.com.ua’nın haberine göre analistler, Ukrayna’nın en karlı devlet işletmelerinin hangi alanlarda çalıştığını buldu.

Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanlığı, 2019’un ilk yarısında net kârı en yüksek olan 50 devlete ait şirketin listesini yayımladı. Bunların arasında “Ukrzaliznytsya”, “Naftogaz”, “Ukrposhta”, “Energoatom”, “Antonov”, “Borispol havaalanı” ile birkaç bölgesel enerji şirketi ve diğerleri vardı.

Zaporoje Ulusal Üniversitesi’nden Konstantin Denisov “İlk 50’de enerji ve savunma şirketleri var. İlki, doğal tekeller, ikincisi ise Rusya’ya karşı savaş ve Ukrayna silahlarının ihracat potansiyeli gözönüne alındığında, ürünleri yüksek talep gören şirketler.” Ayrıca, uzmana göre, benzersiz devlet teşebbüsü “Antonov”, “Ukrayna baskı fabrikası” veya yüksek teknolojili ürünlerin tasarımını yapan “Luç”) devlet teşebbüsleri olarak sıralamada yer almaktadır.

Bakınız: Ukrayna’nın en zengin 100 kişisi. Akhmetov ilk sırada!

TOP-50’de yer alan 27 devlet kuruluşu Kiev’de kayıtlı. Ancak, bazılarının farklı birimleri ülkenin değişik yerlerine dağılmıştır. Bunlar arasında Energoatom (Zaporoje, Hmelnitski ve Rivne bölgelerinde nükleer santraller dahil olmak üzere yaklaşık 20 bölüm), Ukrzaliznytsia (neredeyse 40 bölüm), Ukrposhta (yaklaşık 30 bölüm) bulunmaktadır. Ayrıca başkentte bulunan “Ukrspetsexport”un Pakistan, Çin, Cezayir ve Mısır’da bile ofisleri var.

Kiev dışındaki Ukrayna bölgeleri arasında en başarılı devlet işletmeleri diğerlerinden daha sık olarak Nikolaev ve Harkov bölgelerinde bulunmaktadır.

Çoğu istikrarlı bir şekilde kârlı ve ihracat yapıyor. 2019’un ilk yarısında en kârlı ilk 50 şirketin 28’i devlet kuruluşu olup listeye girmiştir. Bu, çalışmalarının istikrarlı bir sonucudur. 2013-2018 döneminde hepsi kârlıydı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com