Ukraynalıların sadece yüzde 31.9’u evde Ukraynaca konuşuyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sosyal İzleme Merkezi tarafından Ukrayna nüfusunun “Sosyo-politik tutum dinamikleri ve Ukrayna nüfusunun değerlendirmeleri” anketinin sonuçlarına göre, Ukraynalıların üçte birinden daha azı (%31.9) evde veya ailesiyle yalnızca Ukraynaca konuşuyor.

ukraynaca

Salı günü Interfax-Ukrayna ajansında sunulan bir araştırmaya göre, %27.1’i hem Rusça hem de Ukraynacayı eşit sıklıkta konuşurken, %15.8’i çoğunlukla Ukraynaca, %13.6’sı çoğunlukla Rusça, %11.3’ü yalnızca Rusça konuşurken %0.3’ü başka bir dilde konuşuyor.

Ankete katılanların %35.3’ü hem Rusça hem de Ukraynaca televizyon programlarını (haber bültenleri, filmler, konserler, spor yayınları vb.) eşit sıklıkta izlemek istediklerini söyledi. %24.5’i sadece Ukraynaca, %17.3’ü çoğunlukla Ukraynaca, %11.6 çoğunlukla Rusça, %8.9 sadece Rusça, %0,2’si de başka bir dilde izlemek istiyor. %1.5’i TV izlemediğini, %0.7’si ise bu soruya cevap vermenin zor olduğunu belirtti.

Ankete katılanların %30.9’u en sevdikleri basılı yayınları hem Rusça hem de Ukraynaca eşit sıklıkta okumak istediklerini söyledi. %23.5’i sadece Ukraynaca, %14.5’i esas olarak Ukraynaca, %10.9 esas olarak Rusça, %10.7 sadece Rusça, %0.3 başka bir dilde okumak istiyor. %1.3’ü basılı yayın takip etmdiğini ve %1.4’ü de bu soruyu cevaplamanın zor olduğunu belirtti.

Ukrayna’nın döviz kazancının yaklaşık %11’i ayçiçek yağı ihracatından geliyor

Ankete katılanların %63.1’i ülkedeki olaylarla ilgili kamusal ve siyasi bilgileri televizyon kanallarından, %50.9’u sosyal ağlar ve multimedya platformlarından, %35’i haber sitelerinden, %6.9’u siyasi Telegram kanallarından, %5.6’sı ise diğer/ilgilenmiyorum yanıtını vermiştir.

%93’ü Ukrayna televizyon kanallarını, %12.5 Rus televizyon kanallarını, %3.9 diğer ülkelerin televizyon kanallarını tercih ettiklerini belirtti.

%48.5’i Ukrayna’da Rus TV kanallarının yasaklanmasının devleti korumak için gerekli bir adım olduğuna ve %44.3’ü bunun bir hata olduğuna ve yalnızca vatandaşların haklarının kısıtlanmasına yol açtığına işaret ediyor.

%45.3’ü Ukrayna’da Rus sosyal ağlarının yasaklanmasının devleti korumak için gerekli bir adım olduğunu ve %44.2’si bunun bir hata olduğunu ve yalnızca vatandaşların haklarını kısıtlamaya yol açtığını söyledi.

%46.9’u belirli sanatçıların ve bazı Rus filmlerinin Ukrayna’da yasaklanmasının devleti korumak için gerekli bir adım olduğunu ve %45’inin bunun bir hata olduğunu ve yalnızca vatandaşların haklarını kısıtlamaya yol açtığını belirtiyor.

Anket 2-11 Ağustos 2021 tarihleri arasında 3012 kişi ile kişisel görüşme yöntemi ile gerçekleştirildi.

Ukrayna’da çiftçiler tarımsal üretimin sadece %10’unu oluşturuyor

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com