Ukraynalıların bankalardan döviz satın almasına yeniden izin verildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası, yasadışı eşanjörlerin çalışmalarını durdurmak için nakit döviz satışını yeniden başlattı. Piyasa, satış ve satın alma oranındaki kısıtlamalara tabi olacaktır.

Ukrayna Merkez Bankası, bankaların 14 Nisan’dan itibaren halka nakit döviz satılmasına izin verdi. Aynı zamanda, düzenleyici döviz kuru üzerinde kısıtlamalar getirdi.

Bankalar, 13 Nisan’dan itibaren hesaplanacak toplam nakit tutarı ile satış hacmi arasındaki fark kadar nakit para satabilecek.

Hangi döviz kuru kısıtlamaları uygulanacak:

  • Nakit döviz satış oranı, resmi NBU oranından (29.25 UAH/USD) en fazla %10 sapma gösterebilir;
  • Döviz alım oranı, düzenleyicinin resmi oranından düşük olmamalıdır.

Açıklamada “NBU’ya göre, bankalar tarafından nakit para satışının yeniden başlatılması, yasadışı döviz işlemleri için piyasanın işleyişine yönelik fırsatların ve vatandaşlar için risklerin azaltılmasına yardımcı olacaktır.” denildi.

Ukrayna, Rusya’ya ait Moskova adlı kruvazör gemisini vurdu

Aynı zamanda, Ukrayna’da nakit olmayan döviz biriminin satış yasağı 24 Şubat 2022’den itibaren devam ediyor. NBU, bankaların yerleşik olmayanlardan aldıkları kredilerin erken geri ödenmesini de yasakladı.

Ukrayna’daki savaşın sona ermesinden sonra, Merkez Bankası’nın dalgalı döviz kuru politikasına geri döneceği de bildirildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com