Ukraynalılar savaşa ne kadar dayanmaya hazırlar ve cephedeki olayların gelişimini nasıl görüyorlar (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Neredeyse iki yıl süren geniş çaplı işgalin ardından Ukraynalıların yüzde 60’ı koşulsuz bir zafere inanıyor ve yüzde 65’i Donbass ve Kırım da dahil olmak üzere tüm bölgelerin Ukrayna kontrolüne dönmesiyle savaşın sona ereceğinden emin.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü (KIIS) tarafından yürütülen bir anketin sonuçlarına göre Şubat 2024 başı itibarıyla Ukraynalıların %89’u genel olarak Ukrayna’nın zaferine inanıyordu, özellikle %60’ı buna kesinlikle inanıyordu. Mayıs 2022’de %95’i zafere inanıyordu ve %80’i buna kesinlikle inanıyordu.

Şu anda yalnızca %4’ü Rusya’nın kazanacağına kesin olarak inanıyor. (Mayıs 2022’de bu oran %1’di).

Tüm bölgelerde en az %80 Ukrayna’nın zaferine inanıyor ve özellikle en az %57 buna kesinlikle inanıyor.

Savaş alanındaki durumun değerlendirilmesi

Ayrıca sosyologlar Ukraynalılara savaş alanındaki durumun şu anda kimin lehine geliştiğini sordu. Yüzde 24’ü Ukrayna’nın lehine, yüzde 15’i ise Rusya’nın lehine olduğuna inanıyor. Aynı zamanda Ukraynalıların neredeyse yarısı (%47) durumun hiçbir tarafın lehine olmadığına inanıyor.

Savaşın en gerçekçi sonucu

Katılımcılara ayrıca savaşın hangi sonucunun en gerçekçi olduğunu düşündükleri de soruldu.

Mayıs 2022 ile karşılaştırıldığında, toprak bütünlüğünün tamamen yeniden sağlanması senaryosunu gerçekçi bulan kişi sayısı biraz daha azdı, ancak yine de Ukraynalıların büyük çoğunluğu (%65) savaşın tüm bölgelerin geri alınmasıyla sona ereceğine inanıyor. Donbass ve Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna’nın kontrolüne geçeceğine inanıyor. Özellikle yüzde 14’ü düşmanlıkların Rusya topraklarına aktarılacağına inanıyor. (Mayıs 2023’te yüzde 71’i bütünlüğün yeniden sağlanacağına inanıyordu)

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Aynı zamanda Mayıs 2022’deki yüzde 25’ten Şubat 2024’te yüzde 32’ye çıkan bir oranda savaş sebebiyle bazı kayıpların olabileceğini kabul edenlerin de arttığını ekliyorlar.

Bu %32’nin en büyük kısmı (%19) şu anda kontrol altında olan bölgelerin elde tutulmasıyla savaşın sona ereceğine inananlardır (Mayıs 2022’de bunların %6’sı vardı, ancak Mayıs 2022’den bu yana Ukrayna önemli bir bölgeyi geri aldı).

Yüzde 9’luk kesim ise Ukrayna’nın kontrolündeki tüm bölgelerin 24 Şubat 2022’ye kadar kurtarılacağına inanıyor. Geriye kalan %4’lük kesim Donbass’la birlikte Kırım hariç tüm bölgelerin kurtarılmasından bahsediyor.

Ukraynalılar savaşa daha ne kadar dayanmaya hazır?

KIIS verilerine göre Ukraynalıların yüzde 73’ü savaşa ne kadar sürerse dayanmaya hazır olduklarını söylüyor (artı yüzde 3’ü ise oldukça uzun bir süre, yani bir yıl) savaşa dayanmaya hazır.

Aynı zamanda durum Mayıs 2022’den bu yana değişmedi: Mayıs 2022’de %71’i gerektiği kadar dayanmaya hazırdı, Aralık 2023’te ise %73 idi.

Aynı zamanda, yüzde 3’ü bir altı aya daha dayanmaya hazır, yüzde 18’i ise yalnızca birkaç ay dayanmaya hazır.

Savaşın sona erdirilmesine ilişkin müzakereler

KIIS’in belirttiği gibi Ukraynalılar müzakere sürecine açık olmaya devam ediyor.

Raporda “Mayıs 2022’de ankete katılanların %59’u ve Şubat 2024’te %72’si, Ukrayna’nın da savaşı sona erdirmek için diplomatik bir yol araması gerektiği fikrine katılıyordu. (Ssorunun ifade şeklinin sadece böyle bir süreç, tavizlerle ilgili değil)” denildi.

Aynı zamanda, Mayıs 2022’deki %35’ten Şubat 2024’teki %23’e, Rusya’nın yalnızca askeri yollarla yenilebileceğine inananların sayısı da azaldı.

Ukrayna’da ülkenin geleceğine ilişkin iyimserlikte gözle görülür bir azalma olduğunu, ancak vatandaşların çoğunun hâlâ Ukrayna’nın 10 yıl içinde Avrupa Birliği içinde müreffeh bir ülke olacağına inandığını hatırlatmak gerekmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com