Danimarka, Ukrayna ile güvenlik anlaşması imzaladı ve F-16’ların devri için son tarihi duyurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Topçu silahlarının tamamını Ukrayna ordusuna devreden Danimarka hükümeti, Ukrayna’ya yaklaşık 250 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi açıklarken, Ukrayna ile 10 yıl süreli güvenlik anlaşması imzalandığını da duyurdu.

Ekstra Bladet tarafından bildirildiğine göre Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Danimarka’nın Ukrayna’ya en çok destek veren ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Ona göre Kopenhag, Ukrayna’ya yardım için 33 milyar DKK harcadı.

Frederiksen, “Danimarka, Ukrayna’ya yönelik bir yardım paketini daha kabul etti. Danimarka, Ukrayna’ya verdiği desteğin sarsılmaz olduğuna dair çok açık bir sinyal vermektedir. Ukrayna önümüzdeki on yıl boyunca Danimarka’nın desteğine güvenebilir. Aynı şey diğer birçok ülke için de geçerli. Özgürlüğün bir bedeli vardır.” dedi.

Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen ise yeni yardım paketinin maliyetinin 1.7 milyar Danimarka kronu (yaklaşık 247 milyon dolar) olduğunu söyledi. Girişimin Hollanda ve Çek Cumhuriyeti de dahil olmak üzere diğer müttefiklerle işbirliği içinde yürütüldüğünü belirtti. Bakan ayrıca 2028 yılına kadar askeri destek için ön finansman tahsis edildiğini de sözlerine ekledi. Poulsen, ilk Danimarka F-16 savaş uçağı grubunun bu yaz Ukrayna’ya varacağını da sözlerine ekledi. Ancak bakan bunun ne zaman olacağını tam olarak söyleyemeyeceğini belirtti.

Danimarka ayrıca Ukrayna ile güvenlik garantilerinin sağlanmasına ilişkin bir anlaşma imzaladı.

Danimarka Başbakanı Matte Frederiksen “Bu, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana yaşanan en ciddi güvenlik politikası durumudur. Danimarka hükümeti, Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu askeri yeteneklere sahip olmasının ne kadar önemli olduğunu yeterince vurgulayamıyor. Eğer birlikte durmazsak, Ukrayna ayakta duramaz, ve o zaman potansiyel olarak Avrupa da.” dedi

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Anlaşmada Danimarka’nın Ukrayna’ya 10 yıl boyunca askeri ve diğer alanlarda destek vereceği öngörülüyor. Bu, Ukrayna’nın kendisini Rusya’ya karşı savunma yeteneğini desteklemeye ve gelecekteki potansiyel Rus saldırılarını caydırmaya yardımcı olacaktır.

NATO generali, Ukrayna'ya F-16 ve uzun menzilli füzelerin sağlanmasını destekliyor

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com