Avrupalıların gözünden Ukrayna’daki savaş nasıl sonuçlanabilir (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Rusya ile savaşı kazanacak mı? Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayanların kaçı buna inanıyor? Bu yılın Ocak ayında yapılan bir anketin sonuçları açıklandı.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nden (ECFR) uzmanların hazırladığı bir rapor, AB sakinlerinin Ukrayna’daki savaşı sona erdirme konusunda ne düşündüğünü anlatıyor.

Ankete ilişkin temel bilgiler

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yaptırılan anket YouGov ve Datapraxis tarafından Ocak 2024’te gerçekleştirildi.

Ankete 12 Avrupa ülkesinden vatandaşlar katıldı: Avusturya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsveç.

Anketin sonuçlarına dayanarak, ECFR uzmanları ilgili bir nihai rapor hazırladı.

Kaç Avrupalı Ukrayna’nın kazanacağına inanıyor?

Anket sonuçlarına göre Avrupalıların yalnızca %10’u Ukrayna’nın Rusya ile savaşı kazanacağına inanıyor .

En iyimser AB üyesi ülkelerde (Polonya, İsveç ve Portekiz) bile ankete katılanların yalnızca %17’si Kiev’in zaferine inanıyor.

Aynı zamanda iki kat daha fazla insan (%20) saldırgan ülkenin zaferini tahmin ediyor.

Ankete katılanların %37’sinin desteklediği en yaygın görüş, Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasındaki savaşın “uzlaşmacı bir çözümle” sonuçlanacağı yönündeydi; ancak bazı ülkeler bu sonuca diğerlerine göre daha yatkın.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca İsveç (%50), Portekiz (%48) ve Polonya (%47) sakinleri, Avrupa’nın saldırganı püskürtmek için Ukrayna’ya yardım etmesi gerektiğine inanma eğiliminde.

Macaristan (%64), Yunanistan (%59), İtalya (%52) ve Avusturya’da (%49) hakim görüş Kiev’e “çözüm konusunda anlaşmaya varılması için” baskı yapılacağı yönünde.

Fransa, Almanya, Hollanda ve İspanya’da görüşler daha eşit bir şekilde bölünmüş durumda.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com