BM: Ukraynalı mültecilerin yüzde 60’ından fazlası evlerine dönmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Amerika’nın Sesi

Ukraynalı mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin çoğunluğu (sırasıyla %65 ve %72) evlerine dönmek istiyor.

BM Mülteci Örgütü tarafından yapılan araştırmaya göre Ukrayna’ya dönmeyi planlayan veya dönmeyi ümit eden mültecilerin sayısı geçen yıla göre yüzde 77’den yüzde 65’e düştü. Bunun yerine, geri dönme konusunda kararsız olanların oranı yüzde 18’den yüzde 24’e, geri dönme umudu olmayanların oranı yüzde 5’ten yüzde 11’e, geri dönmeyi ummayanların oranı ise yüzde 5’ten %11’e çıktı.

Görüşülen yerinden edilmiş kişiler, geri dönüşlerini engelleyen ana faktör olarak Ukrayna’daki güvenlik durumunun yanısıra mali kaynak eksikliği ve barınma eksikliğini belirttiler. Aynı zamanda yurtdışından Ukrayna’ya dönen mültecilerin %55’i istihdam fırsatlarının beklediklerinden daha az olduğunu söyledi.

Mültecilerin yaklaşık %59’u, ev sahibi ülkelerde çoğunlukla istihdam fırsatları ve hukuki statüyle ilgili sorunlarla karşılaşmaları halinde Ukrayna’ya geri dönmek zorunda kalabileceklerini belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Mültecilerin yaklaşık yüzde 50’si Ukrayna’ya kısa bir süreliğine, çoğunlukla akrabalarını ziyaret etmek ve mallarının durumunu kontrol etmek için gittiklerini söyledi.

BMMYK’ya göre Ukrayna’daki savaş nedeniyle nüfusun yaklaşık yüzde 40’ı insani yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor. Ukrayna’dan gelen yaklaşık 6.5 milyon mülteci yurtdışına sığınma talebinde bulunurken, yaklaşık 3.7 milyon kişi ise zorunlu göçe maruz kalıyor.

BMMYK’nın araştırması, Ocak-Şubat aylarında yaklaşık 9,900 Ukraynalı mülteci, ülke içinde yerinden edilmiş kişi ve ülke içinde ve dışında geri dönen kişilerle yapılan ankete dayanıyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com