KSE: Rus işgali nedeniyle Ukrayna tarım sektörünün kaybı 80 milyar dolara ulaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: facebook.com/ Oleksandr Kubrakov

Kiev Ekonomi Okulu (KSE) Gıda ve Arazi Kullanımı Araştırma Merkezi (KSE Agrocentr) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 31 Aralık 2023 itibarıyla Ukrayna tarım sektörü, geniş çaplı Rus işgali sonucunda 80 milyar dolardan fazla doğrudan zarar ve kayıp yaşadı.

KSE verilerine göre yok edilen varlıkların değeri, Nisan 2023’te tahmin edilenden %18 daha fazla şekilde 10.3 milyar dolara ulaştı.

En büyük hasar kategorisi, 5.8 milyar dolar zarara uğrayıp imha edilen tarım makineleri olurken, yaklaşık 181 bin adet tarım makine ve ekipmanı kısmen veya tamamen hasar gördü.

Uzmanlar, halihazırda üretilen ürünlerin çalınması veya imha edilmesinden kaynaklanan hasarın 1.97 milyar dolar, tahıl ambarlarındaki hasardan kaynaklanan hasarın 1.8 milyar dolar, çok yıllık mahsullerdeki hasarın 398 milyon dolar, hayvancılığın 254 milyon dolar, su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılıktan kaynaklanan hasarın 35 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Aynı zamanda, tarımsal üreticilerin gelir kaybı ve üretim maliyetindeki artışın da dahil olduğu kayıplar, bir önceki incelemeye göre iki kattan fazla artarak 69.8 milyar dolara ulaştı.

Uzmanların tahminlerine göre, bitkisel üretimdeki düşüş nedeniyle toplam kayıp, hayvancılık üretimindeki düşüş nedeniyle 35.1 milyar dolar, yurtiçi fiyatlardaki düşüş nedeniyle 5.6 milyar dolar, maliyet artışı nedeniyle 24.1 milyar dolar oldu.

KSE analistleri önümüzdeki 10 yıldaki toplam yeniden inşa ve restorasyon ihtiyacının 56 milyar dolar olduğunu tahmin ederken, 2024 yılı öncelikli ihtiyaçların da 435 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com