Reuters: İran, Rusya’ya yaklaşık 400 balistik füze verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: West Asia News Agency/Handout 

İran, Rusya’ya yaklaşık 400 karadan karaya balistik füze devrederek, ABD yaptırımları altındaki iki ülke arasındaki askeri işbirliğini derinleştirdi.

Reuters tarafından 6 kaynağa atıfta bulunularak bildirildi.

Üç İranlı kaynağa göre Tahran, Rusya Federasyonu’na çok sayıda Zülfikar füzesi ve Fateh-110 tipi kısa menzilli balistik füzeler de dahil olmak üzere yaklaşık 400 füze sağladı.

Uzmanlar, karayolunda taşınabilen, tek aşamalı, katı yakıtlı kısa menzilli balistik füze Zülfikar’ın, 300 ila 700 km mesafedeki hedefleri vurabildiğini belirtiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

İranlı bir kaynağa göre teslimatlar, İran ve Rusya askeri ve güvenlik hizmetleri temsilcileri arasında geçen yılın sonunda Tahran ve Moskova’da yapılan ve ilgili anlaşmanın imzalandığı toplantıların ardından Ocak ayı başında başladı.

İranlı bir askeri yetkili, isminin gizli kalması kaydıyla Reuters’e en az dört füze teslimatının gerçekleştiğini ve daha fazlasının önümüzdeki haftalarda geleceğini söyledi. Başka bir İranlı yetkili, “Daha fazla teslimat olacak” dedi, çünkü kendisi, İran’ın “herhangi bir ülkeye silah ihraç etmesine izin verildiğini” söyledi. Reuters, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’ın belirli türde füze, insansız hava aracı ve diğer teknolojileri ihracatına yönelik kısıtlamalarının Ekim ayında sona erdiğini belirtiyor.

Bir başka üst düzey İranlı yetkili, füzelerden bazılarının Hazar Denizi üzerinden gemiyle Rusya’ya gönderildiğini, diğerlerinin ise uçakla taşındığını söyledi.

İran Savunma Bakanlığı, İslam Devrimi Muhafız Birlikleri ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, yayına bu bilgiler hakkında yorum yapmayı reddetti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com