“NERO” Lazer İkaz ve Sis Havanı Sistemleri’nin İlk Satışı Ukrayna’ya

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yangın söndürme ve infilak bastırma sistemleri başta olmak üzere kara, deniz ve hava platformlarına yönelik alt sistemlerin tasarımı, üretimi ve kalifikasyonu alanlarında savunma ve havacılık sektörüne hizmet veren Nero Endüstri özgün olarak geliştirdiği Lazer İkaz ve Sis Havanı Sistemleri’nin ilk satışını Ukrayna’ya gerçekleştirecek.

Ukrayna Ordusu tarafından tercih edilen Lazer İkaz ve Sis Havanı Sistemlerinin satışıyla ilgili anlaşma 14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında imzalanacak. %90 yerlilik oranına sahip sistemden Ukrayna’ya toplamda 90 set teslim edilecek.

Lazerle hedeflemenin yapıldığı açıyı ve geliş yönünü tespit eden Lazer Tespit ve Sis Havanı Sistemi otomatik olarak sis havanlarını ateşleyerek, sisten duvar oluşturarak araç ve içindeki mürettebat için koruma sağlar. Ana muharebe tankı gibi kritik platformların yanı sıra her türlü kara aracına entegre edilebilen sistem piyasadaki rakiplerinden 4-5 kat daha düşük maliyetli ve daha etkin çözümlere sahip.

Nero Endüstri Savunma Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ökçün, Mart ayında Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen basın toplantısında sistem ile ilgili olarak, “Düşman unsurlar tarafından atılan lazer güdümlü füze aracınıza doğru gelirken sensörler ve tespit sistemleri, kullanıcıya uyarı veriyor. Lazer Tespit ve Sis Havanı Sistemi, lazerle hedeflemenin yapıldığı açıyı ve geliş yönünü tespit ediyor. Sistem, otomatik olarak sis havanlarını ateşleyip, orada tankın görünmez olmasını sağlayıp, sisten duvar oluşturuyor. Tank, o anda manevra yapıp 1-2 saniye içerisinde ya uzaklaşacak ya da yönünü değiştirecek; ama füzenin hedefleme lazeri de sis bulutunun içine girdiği için füzeyi saptırma şansı çok fazla. Ya füze sapıyor ya da tank manevrayla füzenin hedefinden uzaklaşmış oluyor.

Biz bu ürünün maliyetini, inanılmaz bir şekilde efektif bir seviyeye getirdik; artık bütün taktik tekerlekli araçlara uygulanabilecek bir maliyet seviyesinde. Şu andaki pazar fiyatının beşte biri maliyetle artık askerlerin hayatını koruyabilecek, daha iyi bir sistem yaptık.” açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: defenceandtechnology.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com