Ukrayna’daki Yüksek Binaların % 80’inin Modernizasyona İhtiyacı Var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Bölgesel Kalkınma, İnşaat ve Toplu Konut ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Gennady Zubko Ukrayna’da, çok katlı binaların % 80’inin modernizasyona ihtiyacı olduğunu belirtti.

Finance.ua’nın haberine göre, Ukrayna’da konut enerji tüketimlerinin azaltılabileceğini söyleyen Zubko “Vatandaşın ödediği faturaları azaltmanın tek yolu tüketimi azaltmak. Bir devlet olarak, piyasa fiyatından aşırı enerji harcıyoruz. Avrupa Birliği veya Polonya ile karşılaştırıldığında, 1 metrekarelik ısıtma için üç kat daha fazla enerji harcıyoruz. Sovyet standartlarına göre pratik olarak inşa edilmiş olan konutlar çok yetersizdir. Çok katlı binalardan 160 bin tanesini seçtiğimizde, bunların % 80’inin modernizasyona ihtiyacı var. Bunların sadece 22 bin tanesi Kruşçev tipi binalardan oluşuyor. Yaz aylarında soğutma için elektrik tüketiyor, kışın ısıtma için ekstra gaz tüketiyorlar. ”

Zubko’ya göre, “metrekare başına 220 kilowat tüketimimiz var. Bu, 1950’lerde Fransa’da vardı. Bugün Almanya 50 kilowat tüketiyor. Bu demektir ki dört kat fazla tüketiyoruz. ”

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da, 150 Metre Yüksekliğinde Binalar İnşa Etmek Mümkün Olacak

Bununla birlikte, Başbakan Yardımcısı’na göre, “paralel olarak, kamu hizmetlerini modernleştirmek de gerekli, çünkü ısı ve toplumsal enerjinin sadece hizmetlerinin maliyetini artıracak ve sorumluluğunu tüketicilere yönlendirebilecek bir durumda olduğunu anlıyoruz.”

Zubko “Devletimiz zamanında konut hizmetlerinin özelleştirilmesini ilan ederek çok verimsiz bir yol tercih etti” dedi. “Daireleri tüm insanlara dağıttık ve sonra şunları söyledik: ortak mülkünüzü yönetmek istemiyor musunuz? Ve dediler ki: istemiyoruz; konut ofisine izin verin ve yönetin. Zhek yönetimi etkili midir? Hayır. Yardımcı program verimli mi? Hayır. Polonya tamamen farklı bir yöne gitti. Polonya, insanları ilk önce çok katlı binanın kontrolünü almaya zorladı … Ve sonra bu daireleri neredeyse bir kitap değerinde sahiplerinin satın almasını mümkün kıldı. Ve sonra insanlar bunun kendi evleri olduğunu tam olarak hissettiler. Yönetilmeleri gerekiyor, tüketimi azaltmaları gerekiyor, çünkü onlar artık kendi daireleri. Mülklerinin aynı zamanda bir giriş, bir çatı ve bir bodrum katı ve etrafındaki alan olduğu ve bunun da yönetilmesi gereken bir şey olduğunu farkettiler. Biz ise bu anlayışa 27 yıl sonra geliyoruz.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com