Ukrayna’daki savaş ne zaman bitecek? Olası şart ve koşullar nelerdir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
The Times: Silahlı Kuvvetlerin başarılı karşı saldırısı, savaşın yılbaşına kadar biteceğine dair umutları artırdı

Bilgi Direnişi grubundan askeri-politik gözlemci Aleksander Kovalenko’ya göre Ukraynalılar, Rusya Federasyonu ile savaşın 2023’te bitmesini beklememeli. Hatta 2024’te son aşama başlayabilir ama savaş bitmeyecek.

Kovalenko TSN’ye verdiği röportajdaSavaş kesinlikle 2023’te bitmeyecek; 2024’te biteceğine dair şüpheler var. Büyük olasılıkla 2024’te son aşamasına girecek, ancak doğrudan bitmeyecek” dedi.

Aynı zamanda Ukrayna’nın sınırlarının 1991’de belirlenen sınırlarla aynı olacağını kaydeden uzman “2014 itibariyle geri kalan her şey sınır değil, cephe hattıdır. Eğer şimdi 1991 sınırlarına ulaşamazsak, onlara asla ulaşamayız. Ancak şimdi böyle bir fırsatımız var “ şeklinde açıkladı.

Ona göre savaşın aniden sona ermesi seçeneği var ve bu da Rusların Kırım’dan kaçmak zorunda kalmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda Donetsk ve Lugansk bölgelerinde mevzi tutmanın hiçbir anlamı kalmayacak.

Kovalenko “Cephede farklı köprübaşları var. Örneğin, eğer şimdi Tokmak’ı özgürleştirirsek o zaman Zaporoje bölgesindeki işgalcilerin cephede düşme ihtimali %90’dır. Zaporoje bölgesinde düşerlerse durum daha da kötü olacaktır. Herson bölgesinin sol yakasında da benzer bir durum var ve sonuncusu Ukrayna ordusuna geçici olarak işgal edilen Kırım’a ulaşma fırsatı verecek, bu 2023’ün sonundan önce bile gerçekleşebilir. Kırım’ın kurtuluşu başlayacak, uzun sürecek, bu bir gerçek, ancak bu kurtuluş gerçekleşirse Lugansk bölgesi ve Donbass’ın daha hızlı kurtuluşu için katalizör olabilir. Böyle bir süreç olabilir” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com