Ukrayna’daki Moskova Patrikhanesi’nin sonu mu geliyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ortodoks Kilisesi (OCU), Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kutsayan Rus Ortodoks Kilisesi’nin başı Kirill’in (Vladimir Mihailoviç Gundyayev) görevden ayrılmasını talep ediyor.

Savaşın başlamasıyla birlikte Rus anıtlarının ve sokak isimlerinin kaldırılmasının ardından, Ukrayna Rus Ortodoks Kilisesi’ni de terk etmeye çalışıyor. Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, orduya katılıp Ukraynalıları öldürmeye giden genç Rusları övmeye devam ediyor.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Yaptıkları

Ukrayna Ortodoks Kilisesi Metropoliti Epifaniy, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’in Deccal lehine bir seçim yaptığını açıklayarak “Biz iyi ve kötü hakkında, herkes için, yaptığınız seçim hakkında konuşuyoruz: Tanrı’yla mı yoksa şeytanla mı? Kirill Gundyayev seçimini Deccal’in eylemleri lehine yaptı. Halâ onu düşünenlere ısrarla sesleniyorum: Gözlerinizi açın, öğretisinin zehirli meyvelerine bakın, kanunsuzlardan uzaklaşın, daha fazla suç ortağı olmayın!”dedi..

Zelenskiy, Rus vatandaşlarına vize getirilmesine destek verdi

“Rus dünyası” ideolojisinin Nazizm ideolojisiyle aynı olduğunu; çünkü şiddeti, cinayeti, savaşı ve soykırımı haklı çıkarmakta olduğu için Nazizm’in kınandığı şekilde reddedilmesi ve kınanması gerektiğini belirten Epifaniy “Bu suç ideolojisinin yaratıcıları ve destekçileri, Moskova Patrikhanesi’nin lideri Kirill Gundyayev ve uşaklarıdır. Astlarıyla birlikte, bu ateşi sadece mümkün olan her şekilde yakmakla kalmadı, aynı zamanda açıkça Tanrı ve Kilise adına da ateşledi. Sahte sözlerle cellatları ve katilleri kirli işlerinden dolayı kutsadı.” dedi.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Gundyayev’in kınanması ve görevinden uzaklaştırılmasını istedi.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi Piskoposlar Konseyi, İstanbul Ortodoks Kilisesi Patriği ve Yerel Otosefali Kiliselerin Primatlarına, Kirill’in manevi suçlarını kınama ve özellikle sapkın etnofilik öğretilerin yayılması temelinde onu tahttan mahrum etme talebini dile getirdi.

Epifaniy, Patrik Kirill’in propagandacısı ve popülerleştiricisi olan “Rus dünyası” ideolojisinin yaratıcılarından biri olduğunu hatırlatarak bu ideolojinin kendisi, 1872’de Konstantinopolis Konsili tarafından etnofiletizmin bir sapkınlık olarak kınandığını belirtti.

Epifaniy ayrıca, diğer yerel kiliseleri, kürsüden Ukrayna’ya karşı kanlı savaşı destekleyen Moskova Patriği Kirill’in sözlerini ve eylemlerini kınamaya çağırdı.

Ukrayna içindeki olaylar

Savaşın patlak vermesiyle, Ukrayna Ortodoks Kilisesi Kutsal Sinodu, Moskova Patrikhanesi cemaatlerinin din adamlarını OCU’ye katılmaya çağırdı:

Beş AB ülkesi, Haziran ayından itibaren Ukraynalılar için ücretsiz seyahati iptal ediyor

Yayınlanan bir mesajda “Kutsal Sinodumuz, Ukrayna’daki Moskova Patrikhanesi’nin yetkisi altındaki piskoposları, din adamlarını, manastırları ve dini toplulukları OCU’nun otosefali Tomos’unu takip etmeye ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi ile kanonik birliğe girmeye çağırıyor.” denildi.

Savaşın ilk üç ayında Moskova Patrikhanesi’ne bağlı olan 150’den fazla topluluk OCU’ye dahil oldu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com