ABD, Ukrayna’ya uzun menzilli çoklu roket sistemi sevkiyatını onayladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna için bir sonraki silah paketine HIMARS çoklu fırlatma roket sistemlerini dahil etmeyi planlıyor.

New York Times’daki habere göre Biden yönetimi, uzun menzilli çoklu fırlatma roket sistemlerinin Ukrayna’ya sevkiyatını onayladı.

Bir yetkili, isminin açıklanmaması koşuluyla transferin muhtemelen önümüzdeki hafta açıklanacağını söyledi.

Paket, şu anda Ukrayna tarafından kullanılan fırlatıcılardan çok daha uzun menzile sahip mobil roketatarları içerecektir.

İşgalciler askeri teçhizatı Kırım’dan Zaporoje’ye aktarıyor

Yetkililer, Amerika Birleşik Devletleri’nin tam olarak ne tür füzeler sağlayacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermese de, Pentagon en yaygın olarak uydu güdümlü bir hassas silah olan M31 GMLRS’yi (Guided Multiple Launch Rocket System – Güdümlü Çoklu Fırlatma Roket Sistemi) kullanıyor.

Füzeler, şu anda Ukrayna tarafından kullanılan herhangi bir topçu silahının menzilinin çok ötesine geçerek 65 km’yi aşıyor.

ABD, Ukrayna için bir sonraki silah paketine tekerlekli kamyon şasisi üzerinde sürülen HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi) roketatarları dahil etmeyi planlıyor.

Fırlatıcılar, Rusya’nın Donbass’ta daha fazla toprak ele geçirmeye odaklanarak savaşın yeni bir aşamasına geçmesiyle birlikte ABD’nin geçen ay Ukrayna’ya göndermeye başladığı 155 mm obüslere katılacak.

HIMARS kamyonları, altı GMLRS füzesi veya daha büyük güdümlü füze yüklü bir konteyneri taşıyabilmekte ve ateşlendikten sonra hızla hareket edebilmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com