Ukrayna’da yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yüzde 10 arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ocak-Ekim 2021’de, 2020’nin aynı dönemine kıyasla, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi %10’dan fazla artarak 10.023 milyon MWh’ye ulaştı.

Bir Devlet Teşebbüsü olan “Garantili Alıcı” tarafından yayınlanan mesajda “2021 yılının 10 ayı boyunca yenilenebilir kaynaklardan (YEK) elektrik üreten üreticiler, “Garantili Alıcı” devlet teşebbüsüne 10.023 bin MWh karbon-nötr elektrik üretti ve sattı. Bu yıl Ocak-Ekim aylarında temiz elektrik üretimi, 2020’nin aynı dönemine göre %10’dan fazla arttı.” denildi.

Aşılı Ukraynalıların girebileceği Avrupa Birliği ülkeleri listesi

Bu yılın 10 aylık sonuçlarına göre Ukrayna’nın enerji dengesinde “yeşil” enerjinin payı ise %9’a ulaştı. Ancak, büyümeye rağmen, yenilenebilir enerji kaynaklarından fiili elektrik üretimi, 2021 için elektrik tahmini dengesinde belirtilen değerlere ulaşmadı. Planlanan hesaplamalara göre yenilenebilir kaynaklardan üretimin 10.708 milyon MWh’ye ulaşması gerekiyordu.

En fazla “yeşil” elektriğin güneş enerjisi santrallerinde (%60.4) üretildiği, bunu rüzgar santrallerinin (%29.8) izlediği bildiriliyor. Biyokütle / biyogazdan elde edilen enerjinin payı %7.6 iken hidroelektrik ise %2.3 oldu.

Kiev bölgesinde de ulaşımdaki COVID kısıtlamaları güçlendirilecek

Yılın başından bu yana Garantili Alıcı, cari yıl için 36.4 milyar UAH olmak üzere karbon nötr elektrik için 48.1 milyar UAH ödedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com