Hayatta kalma sorunu: Ukrayna iyi içme suyu sıkıntısı çekiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet Gıda Servisi başkanı Vladislava Magaletskaya, Ekoloji ve Sürdürülebilir Kalkınma Forumu’nda yaptığı konuşmada, birkaç on yıl içinde Ukrayna’nın yüksek kaliteli içme suyu sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Magaletskaya’ya göre, şu anda Ukrayna’da su kalitesinin iyileştirilmesi için, artık çoğu tedarikçinin yerine bile getirmediği eski şartlar devam etmektedir.

Ukrayna’da bugün, ilgili AB direktifleri “İnsan tüketimine yönelik içme suyu için hijyenik gereklilikler” belgesinde yer alan 23 güvenlik ve içme suyu kalitesi göstergesinden yoksun olan “Devlet sıhhi normları ve kuralları” işlemektedir.

Yürürlükteki bu mevzuat, bromatlar, akrilamid, çok çekirdekli aromatik hidrokarbonlar, vinil klorür, epiklorohidrin, elektriksel iletkenlik göstergelerinin izlenmesi için standartlar içermemektedir.

Kiev bölgesinde de ulaşımdaki COVID kısıtlamaları güçlendirilecek

2021’den beri Avrupa’da 4 gösterge (akrilamid, vinil klorür, epiklorohidrin, kloratlar) için standartlar Ukrayna’dan 100 kat daha katıdır.

Magaletskaya “Standartlarımız, Avrupa Birliği’nin deneyimini kullanarak erken bir modernizasyon gerektiriyor. Devlet Gıda ve Tüketici Hizmetleri, Ukrayna mevzuatının Avrupa standartlarına uyarlanmasını desteklemektedir. Bugün, durumu iyileştirecek kararlar alınmaya başlandı: bu, deterjanlarda ve bazı pestisitlerde fosfat kullanımını sınırlamaktır, örneğin klorpirifos. Ancak ülkemizde Avrupa standartlarını daha aktif bir şekilde uygulamamız gerekiyor. Bu bir Avrupa entegrasyonu sorunu değil, bir hayatta kalma sorunudur.” diye vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com