Ukrayna’da yabancı biri, basitleştirilmiş bir vergi sistemini seçebilir mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Vergi Dairesi Lviv bölgesi direktörlüğü basın servisi tarafından belirtildiğine göre bir işyerinde kayıtlı olan yabancılar veya vatansız kişiler, eğer Ukrayna Vergi Kanunu’nun XIV. bölümündeki şartları taşıyorlarsa basitleştirilmiş vergi sistemine geçebilirler.

Link: http://sfs.gov.ua/nk/rozdil-xiv–spetsialni-podat/edynyi-podatok/

Ukrayna Vergi Kanunu’na göre, bireysel bir girişimci, Ukrayna Vergi Kanunu’nun XIV. Bölüm’ünde belirtilen şartları yerine getirdiği ve öngörülen şekilde tek vergi mükellefi olarak belirlenmişse bağımsız bir basitleştirilmiş vergi sistemini seçebilir.” denldi.

Kimler bu duruma uyabilir?

  • Ukrayna yasalarına girişimci olarak tescil edilen yabancılar ve vatansız kişiler;
  • Bir kişinin yabancı bir ülkede desürekli ikamet yeri olması halinde, Ukrayna’da ekonomik bağları (hayati çıkarların merkezi) varsa, ikamet eden biri olarak kabul edilir;
  • Bir bireyin ülkelerden birinde daimi ikamet yeri bulunmuyorsa, ancak vergi yılı süresince veya dönemlerinde en az 183 gün (varış ve ayrılış günü dahil) Ukrayna’da ise.

Basitleştirilmiş bir vergi sistemine geçiş nasıl yapılır:

  • Bireysel bir girişimci, seçmek istediği tek vergi mükellefi grubun tüm şartlarının yerine getirildiğinden emin olmalıdır;
  • Tüm koşullar yerine getirildiği takdirde, girişimci, yeni takvim çeyreğinin (yıl) başlamasından en geç 15 takvim günü öncesine kadar, basitleştirilmiş bir vergi sistemi seçmek için vergi servisine bir başvuruda bulunmalıdır.

Not: Bu konularda detaylar için lütfen bir vergi uzmanı ve muhasebeci ile görüşünüz. Sitede sadece haber olarak verilmiştir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com