Ukrayna’da Kasım ayında gaz, benzin ve dizel fiyatları ne olacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Benzin istasyonları için altın sezonu geçti ve yakıt talebi artık düşüyor. Kasım ayının başlarında, gaz fiyatları 50 kopek düşerken, benzin ve dizel fiyatları değişmedi. Uzmanlara göre, bunun için herhangi bir ekonomik sebep bulunmadıkça, benzin istasyonları fiyatları artırma riskini almayacaktır. Ancak, Kasım ayında otomotiv yakıtının maliyetini etkileyebilecek birkaç neden var.

“Yakıt fiyatlandırması iki faktör tarafından belirlenir. Birincisi, sınırdaki petrol ürünlerinin maliyeti, çünkü Ukrayna tüm petrol ürünlerinin dörtte üçünü ithal ediyor. Fiyatlar ay boyunca önemli ölçüde değişmedi. İkincisi, dolar ve euro karşısında grivnanın değeri. Enerji sektöründe uzman olan Gennady Ryabtsev, grivnanın son zamanlarda biraz zayıfladığını ve daha da zayıflayabileceğini belirtti.

Kasım ayında benzin ve dizel yakıt fiyatı yaklaşık aynı seviyede kalır. Ekim ayı boyunca sadece sıvılaştırılmış gazın fiyatı litre başına 50 kopek düştü. Otogaz Eylül ayında genel fiyat azalışına bağlı olarak düşmüştü ancak şimdi pozisyonuna geri döndü. Benzin ve dizel yakıtı Ekim başında ve sonunda karşılaştırırsak, fiyatlar değişmedi.

Bakınız: Ukrayna’da benzin ve dizel fiyatları neden yükseliyor

Enerji piyasası uzmanı Leonid Kosyançuk, bölgelere göre küçük fiyat dalgalanmalarının yaşandığını söyledi. Satın alma gücünün daha az olduğu bölgelerde, benzin istasyonları için fiyatlar biraz daha düşüktür. Bölgeler arasındaki fiyatlar arasındaki fark % 9-10 arasında değişmektedir.

UPECO danışmanlık firmasının analisti Alexander Sirenko, ithalattaki özel vergide % 4’lük bir artışın fiyatları etkilemediğini belirtti. Motorin ülkeye girdiği boru hatları durdu ancak tüccarlar deniz yoluyla teslimatlara yöneldi. Mevsimsel eğilimler fiyatları etkilemeye devam edecektir.

“Durum giderek daha karmaşık hale geliyor ve kış dönemi için sağlanan tedarik Belarus ve Rusya’ya yeniden yönlendirebiliyor, ancak boru hatları ile değil, demiryolu ile yeniden yönlendirilebiliyor. Bu yinede fiyatı etkilemeyecek, teslimat fiyatı aynı kalacak.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com