Rusya resmi olarak Ukrayna’ya gaz satmayı reddedip şartlar öne sürdü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Naftogaz Genel Müdürü Yuri Vitrenko tarafından Rus Gazprom’un Ukrayna’ya, Ukrayna’nın uluslararası tahkimlerde kazandığı zaferden vazgeçene kadar Ukrayna’ya doğrudan gaz temin etmeyi reddettiğini resmi olarak gönderdiğini söyledi.

Vitrenko’nun belirttiğine göre, Stockholm tahkim kararlarına göre Ukrayna Gazprom‘dan gaz satın alabilecektir. Ukrayna bu gazı almak için defalarca başvurmasına rağmen Rus şirketi satmayı reddetti.

Vitrenko “Gazprom, tahkim tarafından belirlenen fiyata gaz satmayı reddediyor. “İlk önce” ilişkilerde dengeyi restore etmeniz gerektiğini yazıyorlar… Zaten tahkim yoluyla tazminat talep ediyoruz.” dedi.

Bakınız: Gazprom Ukrayna’dan Geçişi Durdurursa Naftogaz’ın “B planı” Var

Naftogaz’ın artık gaz alımı için Gazprom’a başvuru göndermediğini de sözlerine ekledi.

Vitrenko’ya göre, Gazprom’un kendisi Stockholm’de tahkim sürecini başlattı ve kaybetti. Stockholm tahkim kararına göre, borcu zaten 3 milyar dolar civarında (faiz ve para cezaları nedeniyle büyüyor). Ukrayna Stockholm’deki süreci kaybederse, yaklaşık 80 milyar dolar kaybedecekti.

Ukrayna Merkez Bankası’na göre, Rusya’nın Ukrayna’dan geçişini durdurmanın ekonomik zararlarının 2020’de GSYİH’nın % 0.6’sı ve 2021’de GSYİH’nın % 0.9’u olacak.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com