Ukrayna’da IT uzmanı sıkıntısı: Boş pozisyon sayısı 20 bini aşıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

IT uzmanları için iş arama platformu olan Djinni’ye göre, 16 bin uzman şu anda Ukrayna’da iş arıyor ve 21 bin açık pozisyon var.

IT Sektörü

Opendatabot tarafından hazırlanan raporlara göre talepteki artış eğilimi, Nisan 2020’deki ilk karantinadan sonra ortaya çıktı. O zamandan beri, IT uzmanları için boş pozisyonların sayısı sürekli artıyor. Aynı zamanda, aktif olarak iş arayan IT uzmanlarının sayısı da azalmaktadır.

İş aramanın zirvesi ise 2020 yazındaydı. O zamandan beri, sitedeki özgeçmişlerin sayısı azalmaktadır.

2021’in başında arz ve talep neredeyse eşitlendi. Artık her hafta daha fazla boş pozisyon var ve IT alanında iş arayan daha az uzman var.

Djinni platformu müşteri operasyonları başkanı Maksim KovalGördüğümüz tablo sadece Ukrayna değil, aynı zamanda dünya çapında genel bir eğilim. Ukrayna’da IT uzmanlarına yönelik talepteki artış eğilimi son 15 yılda devam etti. Şimdi bu, karantinanın başlangıcında bazı işletmelerin geçici olarak uzman kadrosunu artırmaması nedeniyle erteledikleri talebe eklendi.” dedi.

Work.ua’nın Halkla İlişkiler Müdürü Karine Makiyan. “Work.ua’da da benzer bir eğilim görüyoruz. Artık iş arayanlar, daha fazla boş pozisyon olmasına rağmen, geçen yıla göre daha az aktif iş arıyorlar. IT alanındaki iş arayanlar, giderek daha fazla bunun kendi pazarları olduğunu ve kendileri için bir iş aramadıklarını, ancak işverenlerden teklif beklediklerini hissettiriyorlar.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com