Ukrayna’da ilaç alırken dikkat: % 15 kadarı sahte

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dünya Sağlık Örgütü, 2019 sonuçlarına göre Ukrayna’daki ilaç pazarında sahte ilaç payının % 10-15 olduğunu tahmin ediyor.

Ukranews.com’un verdiği habere göre, Takeda Pharmaceutical Company (Japonya) bir parçası Takeda Ukrayna biyofarmasötik şirketi basın servisi tarafından yapılan açıklamada “Çeşitli tahminlere göre, 2019 itibariyle, Ukrayna’daki ilaçların % 10 ila 15’i sahte. Bu gösterge 2010 verilerinden (% 20-30) daha düşük, ancak sahte ilaçların oranı hala önemli seviyededir” denildi.

Şu anda Ukrayna‘da her türlü tıbbi üründe sahte bulunduğu belirtilmektedir: ilaçlar, aşılar, tıbbi ürünler ve gıda katkı maddeleri, hem genel hem de yenilikçi ilaçlarda tahrifat bulunmaktadır

Şirketin tıbbi direktörü Alexander Markov‘a göre, sahte ilaçlar halkın gerçekten etkili ilaçlara olan güvenini zayıflatıyor. Şirkete göre,% 100 orijinal ilaç satın alabileceğiniz tek yer bir eczane.

Şirketin web sitesine göre Takeda, Japonya, ABD, Avrupa, Latin Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya-Pasifik bölgesinde 70’ten fazla ülkede faaliyet gösteriyor ve ürünleri dünya çapında 100’den fazla ülkede satılıyor.

Ukrayna’da kaliteli ilaçlar nasıl alınır?

  • Ukrayna’da, sadece özel bir denetime tabi tutulan ve devlet kaydına sahip olan ilaçları satabilirsiniz. Kayıt sertifikası olup olmadığını kontrol edin.
  • “İlaç Kontrolü” uygulamasında ilaçları kontrol edebilirsiniz. Burada uyuşturucuya ilişkin talimatları bulabilir, sahte ürünleri belirli bir algoritmaya göre izleyebilir ve kayıtlı ilaç analoglarını bulabilirsiniz.
  • Ukrayna’da yasal online eczaneler yoktur. Bu nedenle, ilaçları online olarak posta yoluyla teslim alacak şekilde sipariş vermeyin. Bu nedenle sahte veya standart dışı ilaçlarla tanışmak çok daha kolaydır.
  • Hastaların ücretsiz olarak veya küçük bir ücret karşılığında alabileceği ilaçlar, Uygun Fiyatlı İlaçlar programının bir parçası olan ilaçlardır. Astım, kardiyovasküler hastalıklar ve diyabetli Ukraynalılar tarafından alınabilir, ancak sadece reçete ile.
  • Sağlık konularında ve özellikle ilaç almak konusunda en iyi danışmanın aile doktorunuz olduğunu unutmayın. Kendi kendine ilaç verme ve “kendi kendine atama” ilaçları kullanmayın, çünkü sağlık için tehlikelidir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com