Ukrayna’da dini bayramlara devlet statüsü verilmesi ne anlama geliyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkan yardımcısı Igor Jovkva, belirli dini bayramlara devlet statüsü verilmesine ilişkin tasarının, işverenin belirli bir dine veya mezhebe ait olup, bu bayramlardan birini kutlayan bir çalışana bir gün izin vermesinin önerildiği bir yasama normu getirdiğini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi basın servisi tarafından “Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Fısıh, Roş Haşana, Hanuka, Batı Hristiyanları Paskalyası gibi dini bayramlara devlet statüsü verilmesi öneriliyor. Tasarıya göre işverenin bu tatillerden birini kutlayan bir çalışan için bir gün izin vermesi tavsiye ediliyor.” denildi.

Ofis Başkan Yardımcısı’na göre, böyle bir yaklaşım kutlama geleneklerine uyulmasını sağlayacak ve Ukrayna’nın eşitlik, hoşgörü ve karşılıklı saygı ilkelerine bağlılığını gösterecektir. Buna ek olarak, dini toplulukların temsilcileri orijinal geleneklerine uygun olarak din özgürlüğü haklarını kullanabilecektir.

Açıklamada “Anayasaya göre, Ukrayna demokratik ve yasal bir devlettir, temel insan haklarına riayet edilmesini garanti eder. Bunlardan biri dünya görüşü ve din özgürlüğü hakkıdır. Ukrayna Anayasası’nın 35. maddesi bu hakkın herhangi bir dine inanma veya herhangi birine de inanmama özgürlüğünü içerdiğini vurgulamaktadır. İnsanlar dini faaliyetler yürütmek için bireysel veya toplu olarak dini ritüellerini gerçekleştirebilirler.” şeklinde vurgulandı.

Jovkva, Ukrayna’nın dış politikasının ana vektörü olarak Avrupa entegrasyonunu seçtiğini belirtirek “Avrupa Birliği ülkelerinde dinlere ve dini değerlere derin saygı duyulan gelenekler vardır. Hakları, ilgili mevzuatta yer almaktadır ve toplum, dini inançlarına bakılmaksızın, herkese saygı duymaktadır. Devlet ateizmi ideolojisinin egemenliğinde onlarca yıl, insanların belirli dini ritüelleri çarpıtıldı.”dedi.

Jovkva, belirli dini bayramlara devlet statüsü verilmesine ilişkin tasarının tam olarak bu nedenle önem kazandığını belirterek şöyle devam etti: “Bu belgenin felsefesi Ukrayna’da açık, çok kültürlü, hoşgörülü bir toplum inşa etmektir. Sonuçta, bunlar gelişmiş demokratik ülkelerde somutlaşan ilkelerdir.”

Şu anda Ukrayna’da ülke genelinde sadece Noel (Ortodoks ve Katolik), Paskalya ve Trinity (Hamsin Yortusu) tatil şeklinde kutlanmaktadır. 18 Mayıs’ta Zelenskiy, devletin Ramazan ve Kurban bayramlarına dini bayram statüsü verme niyetinde olduğunu bildirmişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com