Ukrayna’da Rus istihbarat ajanına 9 yıl hapis cezası

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’in Şevçenko Bölge Mahkemesi, Ukroboronprom işletmelerinden birinde görev yapan Rus askeri istihbarat ajanını, ihanet suçlamaları nedeniyle 9 yıl hapse mahkum etti.

Ukrayna Güvenlik Servisi basın merkezinin Cumartesi günü belirtiğine göre, karşı istihbarat memurları, Zaporoje sakininin 2014 yılında, geçici olarak işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti topraklarında Rus Genelkurmay Başkanlığı görevlisi olarak görev aldığını tespit etti.

Bu kişinin para için, Ukrayna savunma sanayii işletmelerinin işleyişi ile Zaporoje bölgesindeki sosyo-politik durum hakkında Rus özel hizmetleri için bilgi topladığı belgelenmiştir. Toplanan istihbaratı, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı görevlisine görev yaptığı yerdeki elektronik iletişim kanalları aracılığıyla göndermiş ve ayrıca Rusya Federasyonu, Belarus ve geçici olarak işgal edilmiş Kırım topraklarında kişisel toplantılar sırasında ilettiği tespit edilmiştir..

Ayrıca bakınız: Rus İstihbaratına Çalışan Ukrayna Vatandaşı Harkov’da Yakaladı

Kolluk kuvvetleri ülke sınırında istihbarat malzemeleriyle geçerken ajanı tutukladı ve Rus istihabaratı için toplanan bilgileri içeren gizli bir manyetik depolama diskini de (mikro SD) ele geçirdi.

SBU yaptığı açıklamada, “Kiev’in Şevçenko Bölge Mahkemesi, Ukrayna Ceza Kanunu’nun 111’inci maddesinin (yüksek ihaneti) 1. fırkası uyarınca bir suç suçlu buldu ve 9 yıl hapis cezasına çarptırdı.” dedi.

Kaynak: interfax.com.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com