Ukrayna’da bal fiyatlarının yükselmesinin sebebi ihracat fiyatları

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın yerel pazarlarında bazı balların fiyatı 400 UAH’ı aşmaya başladı. Bunun ana sebebi ise ihracat sebebiyle toptan satış fiyatlarındaki artışın iç piyasaya yansıması.

Bal üretim

Pazarlarda akasya ve ıhlamur balının satış fiyatı 400 UAH üstüne çıktı.

Arıcılık ürünlerini işleyen bir şirketler grubunun ticari direktörü Vadim Pankovskiy, son beş yılda ortalama bal satın alma fiyatının kilogram başına 45-47 UAH olduğunu ve 2021’de arıcıların 60 UAH almak istediğini söyledi.

Bazı arıcılar balın daha da pahalı olmasını bekliyor ve malları geri alıyor. Ukraynalı arıcıların, ülkede üretilen balın neredeyse %90’ı ihraç edildiğinden dış pazarlar tarafından yönlendirildiği de vurgulanmaktadır.

Lviv havaalanında sahte pasaportla Almanya’ya uçmak isteyen Türk vatandaşları yakalandı

Kasım ayında, 2021’in başından bu yana, Ukrayna’da bal fiyatlarının çeşide bağlı olarak %15-25 oranında artarak piyasalarda, balın ortalama fiyatı litre başına 240-300 UAH aralığında dalgalandı.

2020 yılında Ukrayna’dan yaklaşık 80 bin ton bal ihraç edilerek bir rekor kırılmıştı. Ukrayna, 2021’de de dünya pazarında lider olmaya devam etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com