“Investnyani”: Ukrayna’nın yatırımcılara sunduğu vergi ve gümrük avantajları

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Yatırım Çekme Ofisi devletin “yatırım” yasası çerçevesinde yatırımcılara sunduğu vergi ve gümrük avantajları hakkında bilgi verdi.

"Investnyani": Ukrayna'nın yatırımcılara sunduğu vergi ve gümrük avantajları

Vergi teşvikleri arasında 5 yıl süreyle gelir vergisinden muafiyet bulunduğunu belirten UkraineInvest genel müdürü Sergey TsivkaçÖnemli olan yatırımcının böyle bir faydanın başlangıç tarihini seçebilmesi. Örneğin, “Şu anda tesisi inşa ediyorum ve üçüncü veya dördüncü yıldan itibaren vergi indirimlerine ihtiyacım var” diyebilir. Buna göre, bu yatırım projesinin üçüncü veya dördüncü faaliyet yılından itibaren, o gelir vergisi ödemeyecek.” dedi.

Ukrayna’nın dış ticareti ilk 10 ayda 29 milyar dolardan fazla arttı

Ekipman ithalatında vergi ve KDV muafiyeti bulunduğunu, ancak bunların yeni olması, yani Ukrayna topraklarına ithal edildiği andan en geç 3 yıl önce üretilmiş olması gerektiğini belirten Tsikvaç “Ayrıca, kamu fonları pahasına, proje için gerekli altyapı inşa edilebilir: yollar, kamu hizmetleri vb. Bölgesel topluluklardan faydalanılabilir: Kanuna göre, tercihli şartlarda bir arsa edinebilirler. Daha sonra böyle bir bölgeden öncelikli satın alma hakkı verilebilir. Bu, aynı zamanda Ukrayna bölgelerinin yatırımcı için rekabet etmesini de sağlamaktadır.” diye ekledi Tsivkach.

Dolayısıyla yatırımcının Ekonomi Bakanlığı’na yaptığı başvurunun sonuçlarına göre böyle bir projenin desteklenmesine karar verilecek ve özel bir yatırım anlaşması imzalanacak. Yatırımcı ile hükümet arasındaki işbirliğinin tüm koşulları burada açıklanacaktır: yatırımcı 5 yıla kadar yükümlülükler üstlenirken, hükümet 15 yıla kadar yükümlülükler üstlenebilecektir.

Şubat 2021’de “Ukrayna’da Önemli Yatırımları Olan Yatırım Projelerinin Devlet Tarafından Desteklenmesine Dair Kanun“un imzalandığını ve Kasım 2021 itibariyle yatırımcıların proje hazırlama süreci ve yatırımlarına devlet desteği almaları için gerekli belgeleri hazırlayabilmelerine karar verildi.

Ukraynalıların yüzde 36’sı gelir düzeylerini düşük olarak değerlendiriyor (anket)

  • Yatırımları çekme ve destekleme ofisi UkraineInvest, “yatırım” yasası çerçevesinde, yatırımcılardan toplam 2 milyar doların üzerinde 27 ön başvuru aldı;
  • Yatırım dadısı, ülkenin neresine yatırım yapılacağını ve nasıl yapılacağını açıklayan bir yöneticidir. Yatırımcı için kaynakların mevcudiyeti, ortaklar hakkında gerekli tüm bilgileri toplamaya yardımcı olur, mevzuat çerçevesinde yatırım için bir arsa veya nesne bulmaya yardımcı olur, merkezi ve yerel makamlarla tanışabilir, izinlerin geçmesine yardımcı olabilir. Mümkün olan en kısa sürede prosedürleri halleder;
  • Ukrayna’da “dadıların” refakatini almak isteyen işletmeler seçim prosedürlerinden geçmelidir. İşletmeler, bu projeyi uygulayabileceğini ve devlet yardımı almak için temel koşulları karşılayacağını göstermek için bir belge listesi sunmalıdır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com