Zelenskiy, Erdoğan ile savunma işbirliği ve serbest ticaret bölgesini görüştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ülke liderlerinin savunma sektöründe işbirliği konularını ele aldığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan ve Zelenskiy telefon görüşmesi

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı web sitesinde “Görüşmeler sırasında Türkiye-Ukrayna ilişkilerini geliştirecek bölgesel temalar ve konular tartışıldı” denildi.

Ukrayna cumhurbaşkanının, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği desteğin yanı sıra yeni bir uluslararası mekanizma olan Kırım Platformu’nun aktif katılımından ötürü takdirlerini ilettiği bildirilirken; Zelenskiy, Türk liderine ülkenin doğusundaki savaşta Ukrayna askerlerinin ölümü sebebiyle başsağlığı dilediği için teşekkür etti.

Ukrayna cumhurbaşkanı, Rusya tarafından yasadışı olarak gözaltına alınan Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması konusuna özel önem verdi.

Lviv havaalanında sahte pasaportla Almanya’ya uçmak isteyen Türk vatandaşları yakalandı

Zelenskiy ve Erdoğan, bölgedeki güvenlik durumu ve Karadeniz bölgesindeki güvenliği güçlendirmeye yönelik girişimler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Başkanlar savunma sektöründe işbirliği konularını ele aldı. Taraflar, stratejik ortaklığın halihazırda iki ülkenin silahlı kuvvetlerini güçlendirdiğini belirtti. Donanmanın uçak inşası ve geliştirilmesinde bir dizi önemli projenin uygulanmasının yanı sıra bu tür etkileşimi derinleştirme beklentileri kaydedildi.

Özellikle Zelenskiy, Erdoğan’a An-178 nakliye uçağının seri üretiminin başladığını belirterek “Türkiye’yi müşterilerinin arasına katılmaya davet ediyorum” dedi.

Muhataplar, yakın gelecekte Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşmasının hazırlanmasını tamamlama istekliliğini kaydettiler. Kırım Tatar halkı için konut inşaatı başta olmak üzere ikili gündemdeki bir dizi projede varılan anlaşmaların uygulanma durumuna da dikkat edildi. Taraflar, enerji sektöründeki etkileşim konularını, enerji arzını çeşitlendirmenin yollarını tartıştılar.

Kiev’e yılın ilk karının bu hafta yağması bekleniyor

Cumhurbaşkanları, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyin 10. toplantısını Şubat 2022’de Kiev’de yapma konusunda anlaştılar. Bu önemli olayın öncesinde, özellikle Quadriga’nın bu yıl Aralık ayında dışişleri ve savunma bakanları düzeyindeki ikinci toplantısının düzenlenmesi başta olmak üzere kapsamlı hazırlıkların yapılması gerektiği kaydedildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com