CIA direktörü Ukrayna’daki savaşla ilgili yüksek sesle açıklama yaptı: “Sadece iki seçenek var”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
The Times: Avrupa, ABD'nin yardımı olmadan Ukrayna'nın Putin'i yenmesine yardım etmeyi hedefliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin istihbaratı CIA’nın direktörü William Burns, Ukrayna’daki savaşa ilişkin yüksek sesle açıklama yaptı. Ona göre savaşı sürdürmek için yalnızca iki seçenek var.  Ukrayna’ya zamanında yardım, savaş alanındaki durumu değiştirebilir.

Böylesine yüksek sesli bir açıklama yapan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Burns, istihbarat raporunun Kongre’de açık duruşmasında Amerikalılara seslendi, açık ve anlaşılır bir tahmin yaptı. Amerikan istihbaratına göre savaş ancak iki senaryoya göre gelişebilir. Bunlardan biri Ukrayna için felaket olabilir.

Burns “2024’te beni endişelendiren şey, ek yardım olmadan daha fazla Avdiivka göreceğiniz, Ukrayna’nın cesaretine ve azmine rağmen daha fazla toprak kaybedeceği ve zamanla önemli topraklar kaybedeceği.” diyor.

Herşey henüz bitmedi

Ancak Burns, her şeyin bitmediğini söylüyor. Tam tersine Ukrayna bir yol ayrımında. Zamanında verilen yardım, savaş alanındaki durumu değiştirecek ve Ukrayna’nın savaş alanındaki stratejik avantajını güvence altına alacak. Bu da Ukrayna ordusunun sadece cepheyi tutmasına değil, aynı zamanda 2025’te taarruza devam etmesine de olanak tanıyacak.

CIA direktörü”Avrupa’nın güvenliği ve Amerika’nın dünya genelindeki uzun vadeli çıkarları açısından Ukrayna için çok önemli bir yol ayrımındayız. Aynı yolda, Kongre tarafından onaylanan ek yardımla birlikte, bu yolda ilerlemek için çok gerçek bir fırsatın yattığına inanıyorum. Ukrayna için stratejik bir başarı ve Rusya için stratejik bir yenilgi.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ek yardımla Ukrayna bu yıl boyunca ve 2025’in başlarına kadar cephesini koruyabilecek. Ukrayna, son 6 ayda 15 Rus gemisinin batırılmasına yol açan başarısını sürdürerek, Rusya’nın sadece Kırım’a değil, Rus Karadeniz Filosuna da saldırarak ödediği bedeli daha da artırabilecektir. Başka bir deyişle, eğer yardım olursa, bu yılın sonunda, 2025’in başında, Ukrayna saldırı girişimini yeniden başlatabilecek ve aynı zamanda daha güçlü bir konumdan müzakere edebilecek.

Amerikan istihbaratı, Kremlin’in savaş alanında işler zorlaştığında nükleer copu giderek daha fazla sallayacaklarını öngörüyor. 

Ukraynalılar cesaret ve dayanıklılıktan yoksun değiller; ama cephaneden yoksunlar.”  diye belirten Burns, öncelikle Putin’in tehditlerinden korkmaya gerek olmadığını çünkü bunların çok abartılı olduğunu söylüyor. Burns ek olarak bir avantaj elde eden Ukrayna’nın sonunda Putin’i müzakereye zorlayacağına ve onun Ukrayna’yı fethetme ve bağımsızlık için egemenliğini elinden alma planlarını tamamen yok edeceğine inanıyor.

Ukrayna’nın Batı’nın bir parçası olarak savaştan kurtulurken, Rusya’nın yaptırımlar altında yaşamaya devam edeceğini ve Kremlin liderinin artık müzakere etmeyeceğini belirten Burns “Değerlendirmemize göre, Rusya’nın bugün müzakere etmeye ciddi bir niyeti yok. Müzakerelerin görünümüyle ilgileniyor olabilirler, ancak uzlaşma anlamında müzakerelerle ilgilenmiyorlar. Dolayısıyla, müzakerelerin gelecekteki ihtimaline bakarsanız, o zaman Ukrayna için her şeyden önce bizim desteğimiz önemli, Rus liderliğinin yanılsamasını ortadan kaldırmak, başka bir deyişle Putin’in artık kendi tarafında olduğuna dair güvenini sarsmak, bu savaşın Rusya için de uzun vadeli sonuçları olduğunu göstermek.” dedi. 

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com