Ukrayna ve Japonya güvenlik garantileri konusunda müzakerelere başlama konusunda anlaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy , Kiev’i ziyaret eden Japonya Dışişleri Bakanı Hayashi Yoshimasu ile görüştü. Ukrayna ve Japonya, güvenlik garantileri konusunda müzakerelere başlama konusunda anlaştılar.

Cumhurbaşkanı yayınladığı mesajda “G7 Bildirgesi’nin geliştirilmesinde güvenlik garantilerine ilişkin ikili bir anlaşmanın müzakerelerine başlama konusunda anlaştık” diye yazdı.

Yapılan yoplantıya, Japonya Dışişleri Bakanı’nın Kiev ziyareti sırasında eşlik eden önde gelen Japon şirketlerinin başkanları katıldı; bunlar arasında Rakuten, Marubeni, Kawasaki Heavy Industries, Allm Inc., Tsubame BHB temsilcileri de vardı.

Cumhurbaşkanı, bugün Ukrayna’nın Asya’daki önemli ortağı olmaya devam eden ve Ukrayna’yı desteklemeyi sürdüren Japonya’nın net tutumu için bakana teşekkür etti. Özellikle Japonya’nın Yediler Grubu (G7) başkanlığı sırasında, Ukrayna’ya uluslararası desteği harekete geçirme konusunda Japonya’nın liderliğini övdü. Japonya’nın başkanlığı sırasında Ukrayna’nın desteğine ilişkin G7 Ortak Deklarasyonunun onaylanmasının önemine dikkat çekildi. Devlet başkanı, Ukrayna’nın bir dizi ortakla güvenlik garantilerine ilişkin ikili anlaşmaların imzalanması konusunda müzakerelere başladığını ve Japonya ile ilgili istişarelere hazır olduğunu ifade ettiğini bildirdi.

Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, Japon tarafının yakın gelecekte Ukrayna ile ikili bir güvenlik anlaşması imzalanması konusunda müzakerelere başlamaya hazır olduğunu duyurdu.

Toplantıda ayrıca Ukrayna barış formülünün pratikte uygulanması ve Japonya’nın Küresel Barış Zirvesi’nin hazırlıklarına katılımı konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu.

Zelenskiy “Japon iş dünyasının temsilcilerini Ukrayna’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bu çok önemli çünkü Ukrayna ekonomisini yeniden canlandırmak ve Ukrayna’ya yeni yatırımlar çekmek için aktif olarak çalışıyoruz. İşbirliğine açığız, fikirlerimizi ve vizyonumuzu paylaşmaya hazırız” dedi.

.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com