Ukrayna’da arabaya online olarak bir kullanıcı nasıl atanır?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da araç sahipleri kendisinden başka, şoför olarak aracı kullanan kişileri online olarak tanımlayabilir ve böylece trafik cezalarının doğru yönlendirilmesi de mümkün hale gelir.

Araç şöför

Kullanıcı, kendisine ait olmayan bir aracı yasal olarak kullanan kişidir. Aracın kullanıcısının tanımlanması, yeni kurallarla birlikte getirilen; fotoğraf ve video kayıt ile park etme sisteminin oluşturulması ile bağlantılı olarak sürücüler için yararlı olacaktır. Sonuçta, aracın yoldaki kusurlarından otomobilin sahibi değil sürücüsü doğrudan sorumludur (yeni otomatik para cezaları bildirimleri, onlara ödeme yapma, vb.).

Tanımlanacak kişi, gerçek veya tüzel kişi olabilir. https://e-driver.hsc.gov.ua/accounts/login/ sitesinde işlem yapması gerekmektedir.

1.Yetkili bir elektronik imza (CEP, eski adıyla EDS), BankID veya MobileID kullanarak Sürücü Elektronik Kabininde oturum açın.

2. Listeden “Uygun kullanıcı yönetimi” hizmetini seçin.

3. Kullanıcı tanımlamak istediğiniz otomobilin VIN kodunu girin ve araç tarafından sistem tarafından verilecek olan kişiselleştirilmemiş bilgilerin doğruluğunu kontrol edin.

4. Kullanım şeklini seçin:

  • Mal sahibi ile anlaşma;
  • Vekaletname ile aracı kullanma hakkı;
  • Kira veya kredi sözleşmesi;
  • Finansal veya operasyonel kiralama sözleşmesi.

5. Araç sahibinin e-posta adresini ve telefon numarasını girin.

6. Verilerinizi kontrol edin ve gerekirse, kullanıcı ile alakalı vekaletin veya sözleşmenin taranmış bir kopyasını ekleyin.

7. Oluşturulan uygulamayı elektronik imza yardımı ile imzalayın.

Bir sonraki adım, araç sahibine, uygun kullanıcı tarafından belirlenen kişinin çevrimiçi başvurusuna dair bir e-posta gidecektir. İşlemi başarıyla tamamlamak için araç sahibinin kendisine gönderilen bağlantıyı izlemesi ve bu talebi kabul etmesi gerekir. Randevunun temeli sadece bir anlaşma ise, araç sahibi CEP’nin yardımıyla başvuruyu imzalamalıdır. Bundan sonra, kullanıcı kendi elektronik sayfasında uygulama onayının durumunu görebilir. Online hizmetin tüm döngüsü bir iş günü içinde sağlanır.

“Uygun Kullanıcı Yönetimi” e-servisi bireyler ve tüzel kişiler tarafından kullanılabilir ve ücretsizdir. Bir araca yalnızca bir uygun kullanıcı atanabilir. Belirlenen uygun kullanıcının silinmesi, aracın sahibi tarafından, başvuru üzerine veya uygun kullanıcının atandığı sürenin sona ermesi durumunda otomatik olarak mümkündür.

Yalnızca 1968 Karayolu Trafik Sözleşmesi’nin gerekliliklerini karşılayan, ulusal ehliyet veya yabancı ehliyet sahibi olan bir kişi uygun bir kullanıcı olabilir. Uygun kullanımın temellerinin geçici kayıt kartı verilmesi veya bir çalışanın doğrudan tüzel kişilik başkanı tarafından uygun bir kullanıcı olarak atanması durumunda, hizmet sadece İçişleri Bakanlığı’nın bölgesel hizmet merkezlerinde ve araç sahibinin ve uygun bir kullanıcı olmayı planlayan kişinin eşliğinde sağlanır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com