Ukrayna’da dijital ehliyet ve araç ruhsatlarının kullanımı Aralık ayında başlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Digital ehliyet ve araç belgeleri mobil uygulamalar ile kullanılabilecek ilk iki servis olacak. Dijital Dönüşüm Bakanlığındaki sunumda Aralık ortası için uygulamaya alınması planlanıyor.

Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Viskub “Mobil uygulamanın ilk sürümü sürücü ehliyeti ve araç ruhsatı için çalışacak. Aslında, devriye polisleri tarafından kullanılan tabletler ilgili kayıt defterlerine bağlanacak. Böylece, QR kodu okutan polis, aracın size ait olup olmadığını ve sürücü belgesinin gerçekliğini kontrol edecektir.” dedi.

Bakınız: Kiev şehir merkezinde trafik kısıtlamaları ve yüksek park ücretleri önerisi

Özellikle, trafik kazası durumlarında vatandaşlar birbirlerinin belgelerinin gerçekliğini doğrulayabilecekler. Bunu yapmak için, başvuru sırasında ilgili QR kodunu okutmanız sonucunda program ilgili kayıt defterine bir istek gönderecek ve belgenin gerçek olarak devlet tarafından verilmiş olup olmadığı sonucunu gösterecektir. Gelecekte, mobil uygulamada öğrenci kimliği, vergi numarası ve pasaport gibi diğer belgeler de görünebilecektir.

Aleksey Viskub ”Gelecek yılın ilk çeyreğinde, vatandaşların dijital pasaportunu bile sistem içine almayı düşünüyoruz. Tabii ki, sınırlı kullanım ile olacak. Pasaport kullanımında oldukça karmaşık durumlar var, ancak trene binmek ya da iç hava taşımacılığı için bir akıllı telefonda mümkün olacak.” diye ekledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com