Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı basın servisi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi ziyareti sırasında Ukrayna ve Türkiye’nin sekiz ikili anlaşmaya imza attığını bildirdi.

Ukrayna ve Türkiye arasında hangi ikili anlaşmalar imzalandı?

  1. Hükümetler arasında serbest ticaret anlaşması Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal ile Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş arasında imzalandı.
  2. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ve Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, iki ülke hükümetleri arasında gençlik politikaları alanında ikili işbirliğine ilişkin bir anlaşma imzaladı.
  3. Ayrıca Dmitriy Kuleba ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Devlet Vergi Dairesi ile Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi arasında teknik işbirliğine ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzaladı.

Yıllardır beklenen gerçekleşti: Ukrayna ve Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşması’nı imzaladı

Bu belgenin sadece işbirliğinin kapsamını genişletmeye değil, aynı zamanda vergi idaresinde bir deneyim alışverişi oluşturmaya da olanak sağlayacağı bildirildi. Mutabakat muhtırası, vergi mükelleflerinin kaydı ve muhasebesi, idareleri, vergi kaçakçılığı ile mücadele, elektronik vergi raporlamasının kullanımı, mükelleflerin hizmetinin yanısıra personelin eğitimi ve geliştirilmesi, talimatlar, vergilendirme alanındaki yasalar ve yönergeler dahil olmak üzere bilgi alışverişi konularında taraflar arasında işbirliğini sağlamaktadır.

  1. Kuleba ve Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ukrayna Kurumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Standardizasyon, Belgelendirme ve Kalite Sorunları Hakkında Eğitim Merkezi ile Türk Standartları Enstitüsü arasında Mutabakat Zaptı imzaladı.
  2. Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastirskiy ve Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ukrayna Bakanlar Kurulu ile Türkiye Hükümeti arasında, hükümetler arasında kolluk kuvvetleri işbirliğine ilişkin 4 Aralık 2009 tarihli anlaşmayı değiştiren bir protokol imzaladı.

Belge, kamu güvenliğine ve düzenine yönelik tehditlerin, terör eylemlerinin önlenmesi ve ayrıca cezai suçların önlenmesi, tespit edilmesi i ve bunları işleyenlerin belirlenmesi için iki ülkenin yetkili makamları arasında daha etkili bir işbirliği sağlayacaktır. Organize suçla mücadele, terörizm, insan ticareti, yolsuzluk suçları, kara para aklama, mal kaçakçılığı, mülkiyete, çevreye karşı suçlar, siber suçlar, uyuşturucu ve psikotrop madde kaçakçılığı ve ticareti gibi işbirliği alanlarını kapsamaktadır.

  1. Ukrayna ve Türkiye Hükümetleri arasında yüksek teknolojiler, havacılık ve uzay endüstrileri alanında işbirliğine ilişkin Çerçeve Anlaşma, Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov ve Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından imzalandı.
  2. Gümrük sektöründe Ukrayna ve Türkiye arasındaki işbirliğini koordine etmek, teşvik etmek ve geliştirmek için de Ukrayna Devlet Gümrük İdaresi Başkanı Vyaçeslav Demçenko ve Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Ukrayna Devlet Gümrük İdaresi ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı arasında ortak gümrük konseyi kurulmasına ilişkin Mutabakat Zaptı imzaladı.

Türkiye-Ukrayna diplomatik ilişkilerinin 30. yılını kutluyor

Bu konseyin faaliyetlerinin bir sonucu olarak, bu alandaki Ukrayna-Türkiye işbirliğinin yoğunlaşması ve gelişmesi, özellikle gümrük kontrolünün etkinliğini artırması ve genel olarak ikili ticaretin büyümesine katkıda bulunacak gümrük işlemlerini kolaylaştırması bekleniyor.

  1. Demçenko ve Tuzcu, ayrıca Ukrayna Devlet Gümrük Servisi ile Türkiye Ticaret Bakanlığı arasında yetkili ekonomik operatörlerin programlarının karşılıklı tanınmasına ilişkin bir eylem planı da imzaladı.

Belge, AEO (Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü) programlarının karşılıklı tanınması konusunda bir anlaşmanın imzalanmasını hızlandırmak için tarafların eylemlerinin algoritmasını oluştumakta ve bir çalışma grubunun oluşturulması ve sorumlu kişilerin atanması da dahil olmak üzere bu konuda işbirliğinin kurumsallaşmasını sağlamaktadır. Uçtan uca tedarik zinciri güvenliğine, daha yüksek güvenlik standartlarına ve ikili ticaretin kolaylaştırılmasına önemli ölçüde katkıda bulunması hedeflenmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com