Türkiye-Ukrayna diplomatik ilişkilerinin 30. yılını kutluyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 16 Aralık 1991’de Ukrayna’yı tanıyan ilk ülkelerden biri Türkiye olurken, iki ülke arasındaki ilk diplomatik ilişkiler 3 Şubat 1992’de tesis edildi.

Türkiye, Ukrayna’yı eski Sovyetler Birliği’nden ayrılmasının ardından 16 Aralık 1991’de ilk tanıyan ilk ülkelerden biri oldu.

İki ülke halkları arasında ilk anlaşma, Ukrayna’daki Kozaklar ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 1649’da imzalandı.

Osmanlı İmparatorluğu, 1918 yılında Ukrayna Halk Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülkelerden biri olurken, akabinde iki ülke karşılıklı olarak diplomatik temsilciliklerini açtı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ise 16 Aralık 1991’de Türkiye, Ukrayna‘yı tanıyan ilk ülkelerden biri oldu ve iki ülke arasında 3 Şubat 1992’de ilk kez diplomatik ilişkiler tesis edildi.

Zelenskiy: Ukrayna, Türkiye ile ticaret anlaşmasını iki gün içinde imzalayacak

“Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna Arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” 1993’te onaylandı.

İki ülke arasında 2011’de kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) mekanizmasıyla ilişkiler stratejik ortaklık düzeyine yükseltildi.

Ayrıca Türkiye ve Ukrayna arasında 2017’den bu yana vize muafiyeti ve kimlikle seyahat uygulamasına geçilerek iki ülke vatandaşlarının serbestçe ziyaret edebilmesinin önü açıldı.

Diplomatik ilişkilerin tesisisin 30. yıl dönümü münasebetiyle 3 Şubat 2022’de, devlet başkanlarının katılımıyla 10. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in (YDSK) Kiev’de gerçekleşecek.

Diplomatik ilişkilerin 30.uncu yıldönümü ile ilgili T.C. Dışişleri bakanlığının açıklaması şöyle:

No: 42, 3 Şubat 2022, Ukrayna ile Diplomatik İlişkilerimizin Tesisinin 30’uncu Yıldönümü Hk.

Stratejik ortağımız Ukrayna ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30’uncu yıldönümünü kutluyoruz.

Ukrayna ile ilişkilerimiz, karşılıklı anlayış, güven ve ortak menfaatlerimiz temelinde son yıllarda kaydadeğer bir ilerleme kaydetmiştir. Bu durum, bölgemizin barış, istikrar ve refahına da katkıda bulunmaktadır.

Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemekte, bu çerçevede Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımamakta, Donbas’ta ise uluslararası hukuka uygun şekilde barışçıl bir çözümü savunmaktadır.

Ukrayna ile ülkemiz arasında dostluk ve işbirliği köprüsü kuran Kırım Tatar soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması için ortaya konulan ortak çabalar Türkiye-Ukrayna ilişkilerini daha da güçlendirmektedir.

Bugün Kiev’de Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla düzenlenmekte olan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 10. Toplantısı sırasında ve önümüzdeki dönemde muhtelif vesilelerle atılacak karşılıklı adımlar, ikili işbirliğimizin kapsamının genişletilmesine ve derinleşmesine katkıda bulunacaktır.

Diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30. yıldönümünde, halklarımızın refah ve esenliği için işbirliğimizi her alanda daha da geliştirme irademizi teyit ediyoruz. denildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com